‘Donuk Fırın İşçileri Birliği’ kuruldu

Ülker'e ait Donuk Fırın'da sendikanın hazırladığı sözleşme taslağına tepki gösteren işçiler inisiyatifi alarak Donuk Fırın İşçileri Birliği'ni kurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Şubat 2016
  • 11:02

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ülker sermayesine ait Donuk Fırın işçileri haftalardır yürüttükleri mücadelelerini birliklerini kurarak bir üst boyuta taşıdılar.

Geçen yılın sonunda patronun getirdiği Öz Gıda-İş’in yetkili olduğu fabrikada işçiler kendilerine sorulmadan hazırlanan taslağa tepkilerini sendika odasını basarak gösterdiler. 2015 Aralık ayında yetkiyi alan sendika, temsilci seçimlerinde de ayak oyunları sergileyerek şube başkanının istediği kişiyi birinci çıkartmıştı.

Haftalardır işçilerin ısrarla sözleşmenin taleplerinin belirlenmesi için toplantı isteği görmezden gelinirken, geçen hafta işçilerin hiçbir talebini karşılamayan sözleşme taslağı işçilere sunuldu. Sözleşme taslağının tamamen Donuk Fırın patronunun verebilecekleri üzerine hazırlandığını ifade eden işçiler, bu taslağı tanımadıklarını ve kendi taleplerini sendikaya sunduklarını söylediler. Donuk Fırın işçileri yan taraflarında bulunan aynı sermaye grubuna ait UNO fabrikasının bile sözleşmesinin çok çok gerisinde bir taslak oluşturulduğunu söylediler. Daha iyi koşullarda çalışmak için bu çürümüş sendikalardan medet umulamayacağını ve kendi birliklerini kurarak yollarına devam edeceklerini bildirdiler.

Donuk Fırın işçileri artık daha güçlü ve daha örgütlü olduklarını söyleyerek ilk olarak aşağıda belirtilen talepleri sendikaya ilettiler:

* Ücretlere yapılacak olan zamlarda en düşük ücret net olarak 1500 TL olmalı.

* Yılda net 1 maaş tutarında 4 ikramiye.

* UNO’da uygulanan sosyal hakların hepsi. (Yakacak parası, Bayram parası, eğitim için destek parası…) Bu hakların UNO’da verilen net ücretten hesaplanması.

* UNO’da verilen yıllık izin çıkışı verilen izin parası desteği.

* Yine UNO’da verilen doğum parası net 1000 TL.

Donuk Fırın İşçileri Birliği bu taleplerin kırmızı çizgileri olduklarını söyleyerek sendikaya birliği tanımasını, sözleşme taslağına bu taleplerin derhal koyulmasını ilettiklerini ve artık “söz, yetki, karar”ın birliğe devredilmesini istediklerini söylediler.

Kızıl Bayrak / Ümraniye