Dodurga’da madencilerin direnişi sürüyor

Çorum’da, Dodurga ODAŞ şirketi bünyesindeki Yel Enerji işletmesi çalışanlarının eylemi devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Mayıs 2024
  • 19:50

Çorum’da, Dodurga ODAŞ şirketi bünyesindeki Yel Enerji işletmesi çalışanlarının eylemi devam ediyor.

DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen üyesi maden işçileri, patronun 6 ay ücretsiz izin dayatmasına karşı mücadele ediyor.

Dev Maden-Sen Genel Merkezi, direnişin üçüncü gününde maden ocağında işçilerle bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

DİSK Dev Maden-Sen’den yapılan açıklamada direnişe varan süreç şöyle aktarıldı:

“Yel Enerji şirketi çalışanı 150’yi aşkın işçi bu kötü çalışma koşullarına, düşük ücret ve verilmeyen sosyal haklara isyan ederek Anayasal hakları gereği sendikamıza üye olmuş, Sendikamız Dev Maden-Sen ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak işyerinde toplu iş sözleşmesi yapmak için yetki belgesi almış, ardından işvereni Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine çağırmıştır.

Yel Enerji işvereni kanunda emredici niteliği olan yetki belgemize yetkisiz mahkemeye itiraz etmiştir. Bu süre zarfında da üyelerimize istifa etmeleri için baskı yapmıştır. Baskı yapan işveren vekillerine sendikamız tarafından TCK’nın 118. Maddesi gereği suç duyurusunda bulunulmuştur.

Üyelerimizi istifa ettirmeyi başaramayan işveren çeşitli bahaneler üretmeye başlamıştır. Son olarak Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi’ne yaptırdıkları bir çalışmayı gerekçe göstererek tamamına yakını sendika üyemiz olan 88 arkadaşımızı 6 aylığına ücretsiz izne çıkarmak istemektedir.”

Açıklamanın devamında, 6 ay ücretsiz izin dayatmasının işçinin sendikalaşma hakkına ve kanuna aykırı olduğuna dikkat çekilerek “Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve TKİ’yi göreve çağırıyoruz” denildi.

Açıklamada patronun işçilere ücretsiz izin belgesi imzalatmaya çalıştığı ve sendikadan istifa etmeyi dayattığı belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Bu kanunsuzluk ve zorbalıktır. Sendikamız Dev Maden-Sen buna izin vermeyecektir. Üyelerimiz bu kanunsuzluğa karşı işyerlerini terk etmemiş, işlerinin başında kendilerine reva görülen bu kanunsuz uygulamaya karşı, işleri, aşları ve gelecekleri için direnmeye başlamışlardır.

İşçiler, işyerinin 6 ay kapatılmasına ve ücretsiz izne ayrılmalarına ilişkin kanunlarımıza uygun belgelerin ibrazını dilekçeyle istemelerine rağmen verilmemiş, dilekçeleri dahi alınmayarak yapılan kanunsuzluklara bir yenisi daha eklenmiştir.”

Açıklamada son olarak Toplu İş Sözleşmesi yapılana dek direnişin süreceği duyuruldu.