DİSK ve TÜRK-İŞ'ten ÇAYKUR işçisine destek

DİSK ve TÜRK-İŞ, Çaykur grevi ile dayanışma mesajları yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Nisan 2013
  • 13:08

Bu sabah başlayan Çaykur grevine iki işçi konfederasyonundan da destek ve dayanışma mesajları geldi.

DİSK Genel başkanı Kani Beko’nun mesajında kamuda önemli nitelikler taşıyan bu grevin işçi sınıfının hak ve özgürlükler mücadelesine de önemli katkılar sunacağı vurgulandı.

TÜRK-İŞ'in mesajıda ise konfederasyonun işçilerin yanında olduğu belirtildi. DİSK ve TÜRK-İŞ adına yayınlanan mesajlar şöyle:

 

DİSK, Çaykur’da greve çıkan sınıf kardeşlerinin yanındadır!

TEKGIDA-İş Sendikası, Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası’nın TİS görüşmelerinde taleplerini kabul etmemesi üzerine kararlı adımlar atarak son derece önemli bir karar aldı. Bugün, Rize, Artvin ve Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz'de 58 işletmede 10 bin işçiyle greve başlıyor.

Kamuda önemli nitelikler taşıyan bu grevin işçi sınıfının hak ve özgürlükler mücadelesine de önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı grevde karşılayacak sınıf kardeşlerimizin ve TEKGIDA-İŞ Sendikası’nın yanındayız.

Dayanışma duygularımızla mücadelelerini selamlıyor, başarılar diliyoruz.

Yaşasın işçi sınıfının dayanışması!

Yaşasın Çaykur işçisinin onurlu direnişi!

DİSK Genel Başkanı Kani Beko

 

TÜRK-İŞ’e bağlı TEK GIDA-İŞ Sendikamız, bugün ÇAYKUR’ da greve başlamıştır.
10 bin işçiyi kapsayan grev, ÇAYKUR’un 60 yıllık örgütlenme tarihindeki ilk grev olma özelliği taşımaktadır.

TEK GIDA-İŞ Sendikamız, Kamu İşveren Sendikası KAMU-İŞ ile aylardır sürdürdüğü görüşmelerde uzlaşma elini defalarca uzatmış, ancak işveren, sendikamızın haklı taleplerini kabul etmemekte ısrar etmiştir.

ÇAYKUR işçisi, HAK-İŞ’ in Hükümet eliyle kurumda yaptığı işçi çalma girişimleri nedeniyle beş yıl süren bir mağduriyet yaşamıştır. KAMU-İŞ, İşçi Konfederasyonları ve üyeleri arasında bilinçli bir şekilde ayırım yapmakta, HAK-İŞ üyesi Sendikaya verdikleri hakları benzeri durumdaki ÇAYKUR işçisine vermemektedir.

Bu mağduriyet, ancak ve ancak sendikamızın haklı talepleri doğrultusunda giderilebilir. Grev, sendikalar için bir amaç değil, hak alma mücadelesinde bir araçtır.

ÇAYKUR’da başlayan grevin “10 şiddetinde bir deprem” niteliğinde olacağını ifade eden işveren, bu depremin yaşanmaması için gerekli adımları bir an önce atmalı ve ÇAYKUR işçisinin haklı taleplerini yerine getirmelidir.

TÜRK-İŞ, kendisine bağlı 34 sendikasıyla TEK GIDA-İŞ Sendikamızın ÇAYKUR’da başlattığı grevi desteklemekte, Sendikamızın bu haklı mücadelesinde yanında olduğunu bildirmektedir.

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu

Bu grev çay işçisinin emeğine, sendika hakkına sahip çıkmasının ilanıdır. ÇAYKUR işçisinin yanındayız. 

Bugün çay işçisi için tarihi bir gün. ÇAYKUR’un 60 yıllık tarihinde ilk kez işçiler greve gidiyor. Tek Gıda İş Sendikası’nın işveren güdümlü sendikalara ve ÇAYKUR işverenine karşı yürüttüğü mücadelede bugün sabah 08.00 itibariyle 58 işyerinde on bin çay işçisi greve çıktı.

Bu grev çay işçisinin yalnızca sosyal ve ekonomik hakları için süren bir direniş değil aynı zamanda işveren baskısına karşı kendi sendikal örgütlerini kendilerinin seçmesinin kavgasıdır. Sizlerin de hatırlayacağı gibi ÇAYKUR’da grev noktasına uzun bir mücadelenin sonucunda gelindi. ÇAYKUR yönetimi ve yönetimin arka çıktığı bir sendika hukuksuz bir biçimde yetki almış, bu yetki sürecine yargı müdahale etmiş ve yetkiyi işyerinde çoğunluğu olan Tek Gıda-İş sendikasına vermişti. Ardından başlayan toplu sözleşme sürecinde ÇAYKUR işvereninin “İmzalanacak toplu iş sözleşmesinden sendika üyesi olmayanlar da yararlanacak” dayatması görüşme sürecini tıkanmıştı. Bugün on bin çay işçisinin grev önlüğünü giymesi ile ÇAYKUR’da mücadele yeni bir aşamaya geldi.

ÇAYKUR grevi çay işçisinin emeğine, geleceğine sahip çıkmasının direnişidir. Fakat ÇAYKUR grevi aynı zamanda çay işçisinin sendika hakkına ve sendikal özgürlüklerine sahip çıkmasının da direnişidir.

Grevin başlamasının hemen ardından ÇAYKUR genel müdürü ve iktidarın medyası ÇAYKUR işçisinin hak mücadelesine karşı ideolojik saldırılara başlamış, tehdit ve karalama haberleri ile greve gölge düşürmek istemiştir. Fakat unutulmamalıdır ki, ÇAYKUR işvereninin arkasında AKP hükümeti ve medyası varsa çay işçisinin emekçisinin yanında da kendi sınıf kardeşleri, dost örgütleri vardır.

Sendikamız Devrimci Sağlık İş, çay işçisinin grevini selamlamakta, Tek Gıda İş sendikasının işveren güdümlü sendikalara prim vermeyen, üyelerinin hakkını işverene bırakmayan mücadelesinde yanında olduğunu tüm kamuoyuyla paylaşmaktadır. 

DİSK / DEVRİMCİ SAĞLIK-İŞ Yönetim Kurulu