Direnişçi işçilerden Cargill genel merkezi önünde eylem

İşten atılan Cargill işçileri, Cargill Türkiye’nin İstanbul’daki genel merkezi önünde basın açıklaması yaparak işlerine iadesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Eylül 2018
  • 13:20

Cargill işçileri 6 günlük yürüyüşün ardından Cargill Türkiye'nin İstanbul Ataşehir'deki genel merkezi önüne ulaştı. Şirketin bulunduğu Paladium Tower önünde sendikalarla siyasi parti ve örgütler direnişçi işçileri karşılaştılar.

Burada konuşan Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu işten atma saldırısını teşhir ederek sendikalı oldukları için 154 gün önce 16 işçinin Cargill yönetimi tarafından atıldığını söyledi.

Ardından sözü Uluslararası Gıda Sendikası IUF temsilcisi Sarah Meyer’e bıraktı. IUF temsilcisi örgütlenmeye yönelik saldırıyı teşhir ederek işçilerle dayanışma içinde olduklarını söyledi. Cargill’deki işten atmanın ilk olmadığını belirterek, buna dur denilmediği sürece yeni işten atmaların da yaşanacağını söyledi. Mücadelenin zorluğuna değinen Meyer,”"Mücadele et ve kazan” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“Cargill sendikalı işçi istemiyor”

Yürüyüşçü işçilerden Suat Karlıkaya tarafından yapılan basın açıklamasında ise 155 gündür direnen ve 6 gündür yürüyen Cargill işçilerinin mağduriyetlerinin giderilmesini ve işlerine geri dönebilmelerini istedikleri belirtildi. Açıklamada “Fabrikada işçiler 12 saat çalıştırılırken, emekli işçiler çalıştırılırken, eleman sıkıntıları yaşanırken, işlerin kota yüzde 10 iken bile normalde işlerin düştüğü Eylül ayında bile makinalar tam kapasite çalışırken işverenin NBŞ kotasının yüzde 5'e düşürülmesini sebep göstermesi tam anlamıyla komikliktir. Senelerdir verilmeyen banka promosyonlarının bu Ağustos ayında verilmesini işçiye sendikaya üye olmayın diye verilen bir rüşvet olarak görüyoruz” dendi.

Cargill yönetimine seslenilen açıklamada, “Atılan işçiler mahkemeyi kazanırsa bu işçileri işbaşı yaptırma sözü veriyor musunuz, yoksa daha önce sizi sendikal tazminata mahkum ettiren 7 arkadaşımıza yaptığınız gibi paralarını ödeyip işbaşı yaptırmayacak mısınız?” sorusu soruldu.

Açıklamada, atılan işçilerin geri alınması talep edilirken, bu gerçekleşmediği durumda Tek Gıda-İş Sendikası olarak mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı.

“Cargill işçisi yalnız değildir!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Sendika haktır engellenemez!” ve “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla açıklama sonlandırıldı.

Paladium Tower önünde bekleyişe geçen işçiler Cuma günü saat 17.00'ye kadar burada olacaklar.

Kızıl Bayrak / İstanbul