Direnen madencilere ziyaret

Ermenek ve Soma’da madencilerin direnişi sürüyor. DEV TEKSTİL, İnşaat-İş Sendikası, Enerji-Sen ve İSİG Meclisi Soma’da direnen maden işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Ekim 2020
  • 10:10

Manisa Kırkağaç Girişi’nde haklarını alabilmek için 16 gündür direnen maden işçilerine DEV TEKSTİL, İnşaat-İş Sendikası, Enerji-Sen ve İSİG Meclisi üyeleri dayanışma ziyaretinde bulundu.

“Ölmek var, dönmek yok”

Dayanışma ziyaretinde sohbet edildi. Direnen işçilerden Çetin Esmer şunları ifade etti:

“2013’ten beri tazminatlarımızı alamadık. Çalmadığımız kapı kalmadı. Bir sürü görüşme yapıldı ancak hiçbiri sonuç vermedi. Grup Başkanvekili, Milletvekilleri, Başbakanı’na kadar vardık. Üç tane Başbakan eskittik. Ama bir sonuç alamadık. En sonunda Ankara’ya yürüme kararı alındı. 15 gündür dürüyor. Salihli’ye gittik, gözaltına alındık. Bize bir söz verildi, tutulmaz ise biz yürüyeceğiz. Ölmek var, dönmek yok. 2014 yılında 8 maden işçisi arkadaşımızla meclise gittik. Faruk Çelik, Enerji Bakanı Başbakan Tayyip Erdoğan ile beraber konuştuk. Maaşlarımız 1,5 liraydı. Vasıfsız işçinin maaşının 2 bin lira, ikramiye olması gerektiği konusunda söz verdi. Bu tazminatlarımızın ödeneceğini, geri alınmaması için talimat verdi. Başbakana sordum siz bunu söylediniz buna imza atar mısınız? Ben size altı milletvekili göndereceğiz dediler, geldiler anlattılar. Ama yasama sürecinde hiçbir sözünü tutmadılar. Ondan sonra 6 tane vekil maden sahibi idi. Önlem almadıkları için ölümler oldu. Sekiz yıl oldu verilen sözler tutulmadı. Biz öyle de öleceğiz böylede, ölmek var, dönmek yok!”

Ermenek’te bekleyiş sürüyor

Ermenek’te ise jandarma barikatının önünde işçilerin bekleyişi sürüyor. Ödenmeyen tazminatları ve maaşları için Ankara’ya yürümekte kararlı olduklarını ifade eden işçiler “ya canımızı alacaksınız ya hakkımızı vereceksiniz” diyerek direnişlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı, sabah saatlerinde işçilerle yaptığı konuşmada yürüyüş yasakların keyfi olduğunu ifade ederek “Önce Manisa, sonra Uşak, Afyon, Konya, Ankara Valiliği keyfi yasaklarla karşımıza çıktı. Bizim Ermenek’te muhatabımız kalmadı, biz Ankara’ya gidip derdimizi anlatacağız” dedi.