Dev Yapı İş 11. Genel Kurulu gerçekleşti...

DİSK / Dev Yapı İş Sendikası 11. Olağan Genel Kurulu’nu Kadıköy’deki Eğitim Sen Toplantı Salonunda gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Haziran 2022
  • 22:30

DİSK / Dev Yapı İş Sendikası 11. Olağan Genel Kurulu’nu Kadıköy’deki Eğitim Sen Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdi. Genel Kurul’un açılış konuşmasını Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut yaptı. 

Karabulut, tarihi bir dönemde 11. Olağan Genel Kurulun yapıldığını belirterek "Tarihin en derin yoksullaşmasının en kitlesel işsizliğin yaşandığı bir dönemde inşaat işçilerinin ve tüm toplumun çıkarlarını koruyacak mücadeleyi ortaya çıkaracak kararlaşmaların olacağı bir kongreyi hedefliyoruz" dedi.

“Haklarımızı korumak için mücadele etmekten başka bir yolumuz yok”

Sömürü düzeni devam etsin, patronlar daha fazla kâr etsin diye emekçilerin baskı altına alındığını belirten Karabulut, "Emekçiler lehine var olan hakların ortadan kaldırıldığı bir dönemin içindeyiz. Haklarımızı korumak, yeni haklar elde etmek için örgütlenmek ve mücadele etmekten başka bir yolumuz yok" dedi. 

AKP iktidarı tarafından uygulanan sömürü politikalarının sonucu toplum adeta nefes alamaz hale geldiğini belirten Karabulut, "AKP artan yolsuzluğu, yoksulluğu gizlemek ve kendi iktidarını devam ettirmek için toplumda kutuplaşmaları derinleştirip çatışmaları artırıyor. Çözümsüzlüğün artırılıp çatışma ve savaşların tetiklenmesi sonucu ülke derin bir ekonomik krizin içinde yıkıma sürükleniyor. Buna karşı çıkan güçleri de her türlü hukuksuzluğu kullanarak, korumakla mükellef oldukları anayasa ve kanunları bile hiçe sayan uygulamalarla susturmaya çalışıyor" dedi.  

“İnşaat iş kolunda at izi it izine karışmış durumda” 

İş cinayetlerinin en fazla yaşandığı yerlerin, örgütlülüğün en düşük olduğu iş kollarının başında inşaat iş kolunun geldiğini belirten Karabulut konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

"İnşaat iş kolunda at izi it izine karışmış durumda. Adında her işçi sendikası yazan işçi sendikası değil bunu biz mücadeleci sendikalar olarak biliyoruz. Ama bilmek yetmiyor tek başına, bu durumu değiştirecek mücadeleyi de büyütmemiz üzerimizdeki bu kamburu atmamız şart. Biz buna karşı mücadeleyi örgütlemeye bu tabloyu değiştirmeye çalışıyoruz. Sendikalı işçiler büyük bir oranda bu adı sendika olan patron örgütleri tarafından denetim altında tutulmakta. Biz sendikalar üzerindeki bu kara tabloyu değiştireceksek sadece mevcut sendikalı işçiler ile bunu yapmamız zor görünüyor. Buradaki bürokratik yapı ahtapot kollarıyla öyle bir sarmış ki dışarıdaki sendikasız işçiler bu alana dahil edilmeden, yeni dinamikler yaratılmadan bu düzenin değişmesi kolay olmayacak."

Delegeler çalışma koşulları ve insanca yaşamaya yeten ücret ve sektörde artarak süren taşeron köleliğinden çıkış yolunun mücadele olduğu konusunda ortaklaştılar.

Kurultaya katılan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, işçi ve emekçilerin ortak mücadelesinin önemine değindi. Yaşanan ekonomik krizden çıkış için mücadele etmekten başka bir yol olmadığını ifade etti. 

***

Genel Kurul'da tüzük değişikliği ile ilgili öneriler oy birliğiyle kabul edildi. 

Dev Yapı-İş Sendikası 11. Genel Kurulu'nda yapılan seçimle yeni dönemde sendika yönetiminde Genel Başkanlığa Özgür Karabulut, Genel Sekreterliğe Nihat Demir, Mali Sekreterliğe ise Osman Üney seçildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul