Uğur Konfeksiyon’da her geçen gün vaka sayısı yükselmeye devam ediyor. İşçilerin verdiği bilgilere göre 96 işçi tedavi görüyor. Ama Uğur Konfeksiyon sermayedarları tedbir almamaya devam ediyorlar.
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) İstanbul Temsilciliği, fabrikadaki duruma ilişkin dilekçeyi devlet kurumlarına gönderdiğini kurumlardan “yapılacak bir şey yok” yanıtı aldığını açıkladı.
“Sağlık Bakanlığı’na ve Çalışma Bakanlığı İstanbul Rehberlik ve Teftiş Grup Başkalığına oluşturduğumuz dilekçeyi mail ve telefon üzerinden ilettik.” denilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı’ndan DEV TEKSTİL’i bugün arayan yetkili kişinin “Yapılabilecek bir şey olmadığını, semptomlar gösteren işçilerin hastaneye gitmesi gerektiğini, fabrika patronun tüm işçilere test yaptırmak gibi bir zorunluluğu olmadığını” belirttiği ifade edildi. Ayrıca kendi sorumluluklarını üstünden atarak Çalışma Bakanlığı ile iletişim kurulmasını söylediği aktarıldı.
“Vakaların artmasının sorumlusu sermaye ve devlet kurumları”
“Fabrikada işçiler kendi kaderlerine terk edilmiş durumdadır. Sendika olarak Uğur Konfeksiyon fabrikasında gerekli önlemler ve tedbirler alınana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.” diyen DEV TEKSTİL’in bakanlıklara gönderdiği dilekçenin tamamı şöyle:
“Başakşehir, İkitelli Org. San. Böl. Aykosan San. Sit. 2. Kısım B Blok No:17 bulunan Uğur Konfeksiyon AŞ’de iki hafta içerisinde 96 işçide koronavirüs tespit edilmiştir. Fabrika içerisinde günde 5 ile 15 işçi hastaneye başvurarak test yaptırıyor. İkitelli şubesinde 556 kişi çalışmaktadır.
Covid-19 vakalarının fabrikada artmasına rağmen fabrika patronu Murat Balkuv ve fabrika yöneticileri yeterli tedbirleri almıyorlar. Fabrikada bulunan bölümlerde dezenfektanların işçiler tarafından boş olduğu söyleniyor. Ayrıca işçilere hijyenik ve yeterli maske dağıtımı da gerçekleştirilmiyor. Fabrika yönetimi dokuma bölümünde sağlıksız koşullarda üretilen maskeler işçilere dağıtmakla yetiniyor. Her işçiye 3’er tane verilen maskelerin 3 ay boyunca kullanılması isteniliyor. Vaka sayılarındaki yüksek artışa rağmen hiçbir bölümde karantina uygulanmadığı gibi günlük 12 saat çalışma uygulanıyor. Vaka sayılarının bu kadar arttığı bir fabrikada alınabilecek en iyi önlem bütün işçilerin ücretli izine çıkartılarak karantina koşullarının sağlanmasıdır.
İlgili fabrikada çalışan işçilerin gerekli birimlere ve kurumlara şikâyetler iletmesine rağmen şu ana kadar hiçbir işlemin yapılmamıştır. Fabrikadaki vaka sayısının artmasının sorumlusu fabrika yönetimi olduğu kadar denetleme, vb. görevlerini yerine getirmeyen, işçilerin şikâyetlerini dikkate almayan ilgili kurumlardır.
İlk elden alınması gereken önlemler;
- Vaka sayılarındaki artışın açığa çıkardığı tablo gereği tüm işçiler 14 gün ücretli izne çıkarılmalıdır,
- Fabrikada işçilerin bağışıklığını güçlendirecek çalışma saati uygulanmalı, fazla mesailer yasaklanmalıdır. Karantina sürecinin tamamlanmasının ardından bilimsel olarak en uygun çalışma süresi olan 6 saatlik çalışma uygulanmalıdır.
- Öğlen yemeğinde besin değeri yüksek ve bağışıklığı güçlendirecek yemekler hazırlanmalıdır,
- Dezenfekten, güvenli mesafe, eldiven, maske vb. kullanılması sağlanmalıdır ve denetlenmelidir,
- En fazla 2 Saat’te bir işçiler havalandırmaya çıkarılmalı, fabrika ortamının hava sirkülasyonu sağlanmalıdır,
- Daha fazla kar elde etmek için fabrika patronu ve yönetimine gerekli cezai ve idari yaptırım uygulanmalıdır,
- Servis, yemekhane, ara dinlenme alanları salgın koşullarına göre düzenlenmeli ve tuvalet vb. alanlarda gerekli hijyen koşulları sağlanmalıdır,
- Fabrika patronu ve yönetiminin işçilerin işçilere uyguladığı tuvalet, lavabo vb. kısıtlaması salgınla mücadelede dezavantaj yaratmaktadır. Bu gibi uygulamaların sonlandırılması sağlanmalıdır.
Belirttiğimiz önlemler işçi sağlığı ve güvenliği için hayatidir. Belirttiğimiz önlemlerin alınması ve işçilerin sağlık koşullarını sağlayacak ek önlemlerin alınması için bir an önce gereğini yapmanızı talep ederiz.”