DEV TEKSTİL Genişletilmiş Merkezi Yürütme Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi

DEV TEKSTİL Genişletilmiş Merkezi Yürütme Kurulu, 18 Mart 2018 tarihinde toplandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Mart 2018
  • 12:20

Sendikamızın GMYK toplantısı 18 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıda güncel gelişmeler ve sendikamızın çalışması ele alındı. GMYK toplantımızda yapılan değerlendirmeler ve alınan kararlar ana hatlarıyla aşağıdaki gibidir.

* Sendikamızın genel meclis ve son yapılan GMYK arasında yürüttüğü faaliyetler değerlendirildi. Temsilciliklerimizin sunduğu faaliyet raporlarından gözüktüğü üzere, Ocak zamları, savaş, 8 Mart ve sendikal örgütlenmemizi güçlendirmek için genel mecliste alınan kararlar doğrultusunda faaliyet yürütülmüştür. Temsilciliklerimizin olduğu bölgelerin özgünlüğüne göre farklı gündemler daha öne çıkarılmıştır. Sendikal çalışmamızın olduğu alanlarda özgün sorunlar da belirlenen politikalar ekseninde ele alınmıştır. İşçi eğitimleri vb. konusunda anlamlı adımlar atılmıştır. Sendikal çalışmamızın deneyimli, sınıf ve mücadele bilinci konusunda eğitilmiş kadrolara olan ihtiyacı ortadadır. Bu ihtiyacı karşılama hedefiyle gerçekleştirilen eğitim çalışmaları devrimci sınıf sendikacılığı anlayışını işçi ve emekçilere daha güçlü taşımak için önemli bir yerde durmaktadır.

* Siyasal gelişmeler ve kirli savaş politikalarıyla kardeş halklar birbirine düşürülüyor, katliamlar gerçekleştiriliyor. Bir yandan da işçi ve emekçilere ağır faturalar kesiliyor. İşçi ve emekçilerin, karşı karşıya kaldığı sorunlar karşısında, sınıf ve mücadele bilincinin gelişmesinin, taban birliğinin açığa çıkmasının önünü kesmek için sistematik müdahaleler yapılıyor.

Sendikamız AKP hükümeti tarafından her gün yenisi hayata geçirilen sömürü, rant, talan, düşmanlık politikalarının dünya ölçeğinde sermayenin yaşadığı krizden bağımsız olmadığının farkındadır. Bu saldırılar karşısında işçi ve emekçilerin sınıf ve mücadele bilincinin gelişmesi için çalışmaların yoğunlaştıracaktır.

Yürütülen kirli savaş politikaları sermayenin ve AKP iktidarının sömürü ve gerici emellerinin bir parçasıdır. Sendikamız, sömürüye ve savaşa karşı “işçilerin birliği halkların kardeşliği” mücadelesini büyütmeyi dönemin en önemli görevi olarak görmektedir.

* Tekstil iş kolu patronların istekleri doğrultusunda AKP iktidarı tarafından hayata geçirilen uygulamalarla tam bir sömürü cennetine dönüşmüştür. Savaş ve kriz ortamı, patronların sömürü uygulamalarını yoğunlaştırdığı ve servetlerini arttırdığı bir fırsata dönüşmüştür. İşsizlik sigortası fonunun patronlara peşkeş çekilmesi, kayıt dışı çalışmanın yaygınlaşması, işçiler lehine değiştirilen yasalar, mültecilik vb. patronlar için bulunmaz fırsatlar olmuştur.

Tüm bu uygulama ve saldırılara karşı işçi sınıfını bilinçlendirmek eğitmek ve mücadeleye hazırlamak bütün öncü, ilerici işçilerin ve sınıf örgütlerinin görevidir.

* 1 Mayıs yaklaşıyor. İşçi ve emekçilerin üzerindeki sömürünün yoğunlaştığı, toplumsal baskının artığı, kirli savaş politikalarının hayat bulduğu bir dönemde 1 Mayıs’ı karşılıyoruz. Toplumun farklı kesimleri artan baskı ve saldırılara karşı sesini çıkarmaya çalışıyor. En cılız ses ise işçi sınıfından çıkıyor. İçinden geçtiğimiz dönemin aşılmasında işçi sınıfının kendi sınıfsal talepleriyle mücadeleye çekilmesi önemli bir yerde duruyor. Baskı altındaki diğer toplumsal kesimlerle işçi sınıfının ortak mücadelesini örgütlemek bu günün en temel ihtiyaçlarından biridir.

Sendikamız bu bakışla sanayi havzalarında ve sınıfın olduğu her yerde birleşik, kitlesel 1 Mayıs için çalışmaların yoğunlaştıracaktır. Bütün işçi örgütlerinin en temel görevi de fabrikalarda ve sanayi havzalarında işçilere ulaşan, aydınlatan ve mücadeleye çeken bir zeminde hareket etmek olmalıdır. Aksi halde söylenen her söz boş laf olmaktan başka bir şey ifade etmeyecektir. Geçmiş senelerde sınıf adına söz söylediğini iddia eden örgütlerin izlediği olumsuz pratiği bu dönem aşmak elzem bir yerde durmaktadır. Sendikamız bu perspektifle çalışma yürüttüğü her alanda birleşik mücadelenin örgütlenmesi, tarihsel ve sınıfsal özüne uygun 1 Mayıs’ın hayat bulması için elinden geleni yapacaktır.

Sendikamız bu doğrultuda olanaklı olması halinde diğer sınıf örgütleriyle, olanaklı olmayan yerlerde ise kendi gücüyle işçi toplantıları yapmayı, bildiri, afiş vb. araçları etkin biçimde devreye sokacaktır.

* Sendika yayınlarımız toplantıda değerlendirilmiştir. Bültenimiz ve sosyal medya sayfalarımız sınıfı eğitmek ve bilinçlendirmek için daha etkin kullanılacaktır. Hükümetin hayata geçirdiği siyasal, sosyal ve ekonomik saldırılar yayınlarımızda daha belirgin işlenecektir.

Sendika bültenimizin Mart-Nisan sayısı 1 Mayıs gündemli çıkarılacaktır. Sendika tüzüğümüzün Nisan başına kadar baskısı tamamlanarak temsilciliklerimize iletilecektir.

* Tekstil iş kolu grup TİS süreci yaklaşmaktadır. Grup TİS kapsamındaki fabrikalarda geçmiş dönemlerde yaşanan süreçler patron ve kukla sendikaların işbirliğinin açık bir göstergesi olmuştur. Bu gerici ittifakı parçalamak ve işçilerin sözünü söylediği bir TİS sürecinin hayat bulmasını sağlamak için hazırlıklara başlama kararı almıştır.

Genişletilmiş Merkezi Yürütme Kurulu’nda öne çıkan gündemler ana hatlarıyla ifade edilmiştir. Sendika temsilciliklerimiz, üyelerimiz ve sendikamızın dostlarını devrimci sınıf sendikacılığı anlayışını her yerde ete kemiğe büründürmeye davet ediyoruz.

İşçi sınıfın rengini verdiği 1 Mayıs için görev başına!

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Merkezi Yürütme Kurulu
21 Mart 2018