Depremzede işçiler işten atıldı

Adıyaman’da Dominos’un şubesinde çalışan 11 işçi, depremin ilk gününde işten çıkarıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Mart 2023
  • 16:45

Adıyaman’da Dominos Pizza’nın Altınşehir ve Merkez şubesinde çalışan depremzede 11 işçinin depremin ilk günü işten çıkartıldığı ortaya çıktı. Dominos’ta çalışan işçiler, e-Devlet’e baktıklarında 6 Şubat’ta işten çıkarıldıklarını gördü. Bunun üzerine şube müdürlerini arayan işçiler, işten çıkarmanın onların da bilgisi dâhilinde olmadığını öğrendi. e-Devlet’te ‘istifa’ yazdığını belirten işçiler, bu nedenle işsizlik maaşı bile alamadıklarını söyledi.

İstifasını aylar önce imzalatmışlar

BirGün’den Dilan Esen’in haberine göre işten çıkartılan işçilerden biri, Aralık 2021’de çalışmaya başladığını ve işe başladıktan 3 gün sonra sigortasının yapıldığını belirtti. İşe girişinin yapılmasından önce istifa mektubu ile ona benzer bazı belgeler imzalatıldığını öne süren işçi, “Bunu imzalamazsam zaten beni işe almazlardı. İşten çıkışım da 6 Şubat’ta yapıldı. Evimiz yıkılmış, kardeşim yaralandı depremde. Komşularımız, akrabalarımız vefat etti. Biz onları enkazdan kurtarmaya çalışırken onlar bizim işten çıkışımızı vermişler. Müdürümüzle görüştük ama kendisinin haberinin olmadığını söyledi. Genel müdürle konuşmuş o da bilmiyormuş. Muhtemelen işyerinin sahibi işten çıkardı, o da Urfa’da” dedi.

İşçi şunları söyledi:

“Hiçbir hakkımı alamadım, bütün haklarımızı istiyoruz. İşsizlik maaşı alamıyoruz. Tazminat alamayalım diye bize evrak imzalattılar. Mağduruz. Avukatımıza dilekçe verdik. 6 Nisan’da adliyeler açıldığı zaman dava açılacak.”

Bir diğer işçi ise Mart 2022’de işe başladığını ve kendisinin de 6 Şubat’ta işten çıkartıldığını aktardı. Şirketin muhasebecisiyle konuştuğunu ifade eden işçi, şunları dile getirdi:

“Muhasebeciyle görüştüm, işyeri kapandığından dolayı işten çıkartıldığımızı söyledi. Ben de neden belli başlı elemanların çıkarıldığını sordum. Çünkü devletin verdiği imkânlardan yararlanamadık, ailemize bakmakla yükümlüyüz. O da bana bilmediğini söyledi. Normalde 8 saat çalışma süresi ama biz 9-10 saat çalışıyorduk. Depremden dolayı kalacak yerimiz olmadığı için şehir değiştirdim. Böyle bir uygulamayı kabul etmiyoruz.”