“CS Wind'te yeni dönem”

Ege İşçi Birliği tüm mücadeleniz boyunca yanınızda durdu, mücadele sürdükçe yanınızda olmaya devam edecektir.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Şubat 2024
  • 21:30

Ege İşçi Birliği “CS Wind'te yeni dönem ve sorumluluklarımız!” başlıklı açıklama yayınladı.

EİB sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada şunları dedi:

“Yılları bulan birikimin sonucunda CS Wind işçileri olarak sermayenin olağan hale sokmaya çalıştığı düşük ücretler, uzun çalışma süreleri, baskı, iş kazaları ve cinayetlerine karşı mücadeleye atıldık. Bir anda gelişen ve öfkemizle birleşen bu mücadele ister istemez kendi zaaflarını da üretti. Birliğimizin tam anlamı ile kurulmuş olmaması, eylem planının kendiliğinden ilerlemesi, üretimden gelen gücümüzün tam anlamı ile kavranamaması gibi problem alanları hızlıca kazanım sağlamamızın önünde engel oluşturdu. İç bütünlüğün zayıflığı ise sendikal eğilimleri arttırdı. Hızlı bir şekilde kendimize bir çatı, bir güvence alanı aradık. Bu bakış genel anlamı ile doğru olsa da birtakım hatalar içeriyor. Bunları konuşmak, uyarılarda bulunmak görevimiz.

*İlk önce şunu unutmayalım. İşçinin yegâne güvencesi birliği ve kendi iç örgütlülüğüdür. Her bölümde komiteler oluşturalım. Güvenilir, işçilerin çıkarlarını esas alacak ve kendi içinde kenetlenecek komite bileşenleri üzerinden her vardiyanın temsiline dayanan bir üst komite oluşturalım. Her gelişme üst ve alt komitelerde tartışılsın ve temsilciler komitelerde alınan kararların tüm işçilere mal edilmesini sağlasın.

*İşten atmaları yoğun olarak tartışıyoruz. İş güvencemizi sağlayacak olan üretimden gelen gücümüzdür. “Arkadaşım yoksa üretim de yok” bakışı ile hareket edilmeli herhangi bir arkadaşımızın işten çıkarılması durumda üretim derhal durdurulmalıdır. Bu yalnız o arkadaşımıza karşı onur borcumuz değildir. Aynı zamanda sıranın kendimize gelmesinin önüne geçmenin tek yoludur.

*Sendikal örgütlenme içerde devam ediyor. Kapı önünde yaptığımız uyarı hala geçerlidir. Bir sendika üye sayısı ile ölçülmez. Sendika fabrikaya e-devlet ile değil mücadele ile girer. E-devlet prosedür, birlik ve mücadele esastır. Bize sorduğunuz sorular sonucunda sizlere bir sendika önerdik. Sınıf sendikacılığı yapan, öncü metal işçilerinin kurduğu TOMİS sendikası sizlerin sorunlarına cevap verecek tek sendikadır. Türk Metal Sendikası ise tüm ülkede olduğu gibi Aliağa'da da patronların işçi sınıfı içindeki truva atı olarak tanınmaktadır. Türk Metal üzerinden yapılacak tercih, CS Wind işçisine zarar dışında başka bir sonuç sağlamayacaktır. DİSK/BMİS tercihi ise son dönemde içeride gittikçe kuvvetlenmektedir. Buradaki önemli alan sadece sendika seçmek değil, sendikal bürokrasinin önümüze koyacağı sorunları birlik ve örgütlülük zemini ile aşmak olacaktır. Sonuçta bizler işçinin tercihine saygı duyarız ama bu tercihin sonuçlarını bütün açıklığıyla söylemek görevimizdir.

Ege İşçi Birliği tüm mücadeleniz boyunca yanınızda durdu, mücadele sürdükçe yanınızda olmaya devam edecektir. Bizim için son tahlilde önemli olan işçinin hangi sendikada örgütlendiği değil nasıl örgütlendiğidir. İç birliğin sağlanması, komitelerin oluşturulması ve temsilcilerin şeçilmesi şu anda hangi sendikada örgütleneceğinden daha önemli bir sorundur. Birliğiniz birliğimizdir.”