“Çiğli Belediyesi’nde filler tepişirken…”

Ege İşçi Birliği (EİB) Çiğli Belediyesi’nde yaşanan işten atma saldırısına dair sosyal medya hesaplarına yaptığı paylaşımla “Belediye işçisine kazandıracak olan yegâne şey mücadele programıdır” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Temmuz 2024
  • 23:00

Ege İşçi Birliği (EİB) Çiğli Belediyesi’nde yaşanan işten atma saldırısına dair sosyal medya hesaplarında paylaşım yaptı. “Çiğli Belediyesi’nde filler tepişirken çimenler eziliyor, olan her seferinde belediye işçilerine oluyor…” başlıklı paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Her seçim dönemi onlarca vaatle gelen belediye başkanları her seçim sonrası ilk faturayı işçiye keserek başlıyor.

Suçlu kim? Bir önceki yönetim, onlara göre ise yeni yönetim, çözüm nerede? Yok!

Peki bir önceki yönetim hakkında en ufak bir soruşturma yapılıyor mu?

Ya da işten atılan işçiler hakkında en ufak bir araştırma yapılmış mı? Sendikalı olan bu işçiler hakkında tek bir disiplin kurulu işlemiş mi? Baştan sona iyi niyetli hiçbir durum yok ortada.

Aslında yapılan gayet net her yeni gelen kendi kadrosunu işe aldırmak istiyor, dolayısıyla işten atmaların mantığı buyken konu başka yönlere çıkartılarak işten atmaların başka türlü tartışılması isteniyor.

Sonuç olarak işten atılan işçiler çıkıp buna karşı eylem yaptığında ise eski belediye başkanı ile yeni belediye başkanı birbirini suçluyor. Ortada işten atma var ama işten atma dışında her türlü iddia hem kamuoyunu yanıltmak hem de işçileri kendi arasında bölmek için kullanılıyor. Hem Utku Gümrükçü hem Onur Emrah Yıldız tarafından. Yani belediyenin esas parsasını yiyenler tepişirken ezilen işçiler oluyor.

İşten atılan işçiler ne yapmalı?

Esas önemli olan ve belirleyici olan bu!

Belediye başkanı geri adım atar atmaz, politika ya da bürokrasi ile işçiyi oyalar ya da oyalamaz. Bir muhatap var ya da yok. Burada önemli olan belediye başkanın oyalama politikası ya da soyut sözleri değil, işten atılan işçilerin ne yapması gerektiğidir. Belediye işçisine kazandıracak olan yegâne şey mücadele programıdır.

1- Toplumda ve kamuoyunda oluşan belediye işçileri ile ilgili önyargılar kırılmalıdır ve işten atılan işçiler sabah işçi duraklarında, halk pazarlarında, merkezlerde kendilerini anlatan bildiriler hazırlamalı ve derdini her yerde anlatmalı.

2- Bugün şantiyede çalışan Çiğli Belediye işçileri olsun, büyükşehir belediye işçileri olsun bugün işten atılan işçiler ile yarın aynı kaderi paylaşmalarını önünde bir engel yok. Bu yüzden çalışan belediye işçileri ile ortak hareket etmeli hem işten atılan işçiler geri alınması için hem de belediyede her seçimde yaşanan bu durumunu değişmesi için iş güvencesi talepleri ile ortak mücadele yürütülmelidir.

3- Bugün İzmir'in dört bir yanında işten atma ile beraber birçok hukuksuzluk ve haksızlığa karşı işçiler direnişte. Menemen, İzBB, Lezita, Purmo, Klas Klima, CMS işçileri hakları için direnişte. Sesimizin daha gür çıkması için bu direnişler ile bağlantı kurup ortak eylemleri güçlendirerek bir sınıf olarak hareket etmenin adımlarını atmalıyız.

İki yol var ya beklemek ve dilenmek ya da mücadele ederek hakkımız olanı almak. Biz mücadele edelim onlar düşünsün…
Ege İşçi Birliği.”