Çerkezköy'de Pas South işçileri direniyor!

Pas South işçileri de sendikalaşma haklarına sahip çıktı ve fabrika önünde direniş çadırını kurarak direnişe geçti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Şubat 2022
  • 15:38

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan uluslararası bir sermaye şirketi olan Pas South, B/S/H ve Arçelik gibi beyaz eşya firmalarına üretim yapan bir firma. Pas South fabrikasında çalışan işçiler, düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına karşı, en temel hakları olan örgütlenme hakkını kullanarak Petrol-İş Sendikası’na üye oldu. Buna karşılık fabrika yönetimi, işçilerin sendikalaşmasını tanımayarak şimdiye kadar toplamda 19 işçiyi işten attı.

Bu saldırıya cevapsız kalmayan Pas South işçileri de sendikalaşma haklarına sahip çıktı ve fabrika önünde direniş çadırını kurarak direnişe geçti. Böylelikle baharın karşılandığı şu günlerde Türkiye’nin birçok sanayi kentinde işçilerin tepkisinin eyleme dönüştüğü görülürken, Çerkezköy Pas South işçileri de direnişleriyle mücadelede yerini almış oldu. Bugün direnişlerinin 8. gününde olan işçiler kararlı duruşlarıyla direnişlerine devam ediyor.

Yüzde 90 kadın işçilerin çalıştığı fabrikada, işçiler kötü çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı kısa sürede sendikalaştı ve Petrol-İş Sendikası yetki başvurusunda bulundu. Sonrasında fabrika yönetimi, daralma bahanesiyle bazı işçileri işten atarak işçilere gözdağı vermeye çalıştı. Ardından sendikanın yetkisini düşürmek için 20 işçiyi işe aldığı ifade ediliyor. Direnişçi işçiler içerdeki işçilerin tam desteğini aldıklarını söyleyerek, fabrika yönetiminin başından beri sergilemiş olduğu bu tür düşmanca tavırları ve saldırıları kendilerini yıldıramayacağını vurgulamaktadır.

Fabrikadaki çalışma koşullarına bakıldığında iki sorun alanı işçileri daha fazla rahatsız etmiş ve sendikalaşma ihtiyacını açığa çıkarttığı görülmektedir. Bunlardan biri işçilerin soğuk ortamda çalışıyor olması, fabrikanın bilinçli bir şekilde doğalgazı açmaması yatmaktadır. İşçiler, şikâyetlerini ısrarla fabrikaya iletmelerine rağmen bir türlü karşılık alamadıklarını söylemektedirler.

Sermayedarın düşük ücretleri gölgelemek için kullandığı 120 TL olan devamlılık primidir. Yani bir ay boyunca devamsızlık yapmanın karşılığında ek olarak sadece 120 TL ödenecektir. 120 TL’nin beş kilo yağa ancak yettiğini söyleyen işçiler zaten bu parayı da vermemek için iş olmadığı zamanlarda işe çağrılmadıklarını ve bu şekilde kimsenin bu primden yararlanamadığını vurgulamaktadırlar.

Kızıl Bayrak / Trakya