Çelik-İş’in ihanetinin ardından Tofaş’ta son gelişmeler

Dytech fabrikasının ardından işçilere Tofaş’ta da ihanet eden Çelik-İş bürokratlarına tepki büyürken Tofaş işçileri dün toplantı gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Mart 2017
  • 11:02

Çelik-İş sendikasının Dytech ve Tofaş işçilerine ihanetinin ardından Tofaş işçisinin öfkesi büyürken, Tofaş işçileri yaşanan bu durumu değerlendirmek için dün saat 12.00’de Çelik-İş Tofaş şubesinde bir toplantı gerçekleştirdi.

İşçiler satışa karşı kilidi kırarak toplandı

İşçiler saat 12.00’da Çelik-İş şubesine geldiğinde kapı kilidinin değiştirildiğini gördüler. Herhangi bir yetkilinin olmadığı sendika şubesinde Tofaş’ta çalışan ve süreç içerisinde işten atılan işçilerin aralarında olduğu işçiler bir süreliğine bekleyişe geçti. Ardından Çelik-İş Tofaş Şubesi’nin de çalışanı olan Mehmet Altın burada açıklama yaparak yaşanan süreci anlattı.

Çelik-İş Genel Merkezi’nin yaşananlardan haberdar olduğunu, buna karşın sessizliğini koruduğuna dikkat çeken Altın, en sonunda işçiye de kapıyı kapattıklarını söyleyerek toplantı için uygun bir yere geçme çağrısı yaptı. Şube önünde bir süre daha beklendikten sonra, kapının kilidi kırılarak işçinin kendi emeğiyle oluşturduğu sendika binasına girildi.

Yöneticiler şubeyi ‘yağmalamış’

İşçiler içeri girdiğinde Çelik-İş yöneticilerinin şube binası içindeki bütün her şeyi kaçırdığı görüldü. Şubenin adeta yağmalandığı, direniş fotoğraflarının duvarlardan söküldüğü, koltuklar ve toplantı salonundaki sandalyeler dışındaki her şeyin kaçırıldığı bir tabloyla karşı karşıya kalındı.

Toplantı salonunda Mehmet Altın sürecin bu duruma gelmesiyle ilgili detaylı bir açıklama yaptı. Tofaş işçileri burada bundan sonraki süreç ile ilgili nasıl bir karar alacakları ile ilgili, detaylı tartışmalar yaptı. Fabrikadan gelen işçiler, içerideki süreci anlatırken, nasıl bir yol izleneceği ile ilgili fikirler sunuldu. Çelik-İş sendikasından ilk olarak ilişiği kesme kararı alan işçiler, ikinci bir seçenek olarak da TOMİS’e geçmeyi tartıştı. Sendikasız bir şekilde Tofaş’ta bir şeyleri başarmanın zor olduğuna değinen işçiler, süreci şimdilik bu yönleriyle tartışırken, fabrikada daha detaylı tartışıp bir sonuca varacaklarını belirttiler.

TOMİS adına işçiler de toplantıdaydı

Toplantıya Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) adına farklı fabrikalardan işçiler de katılırken, TİS sürecini birlikte götürmek için Tofaş işçilerine konuşma yaptı. Metal fırtınanın sendikası olan TOMİS’in metal işçisi için bir seçenek olduğunu belirten TOMİS’liler düzenin çürümüş sendikal anlayışını yıkmak için illa kötü deneyimler yaşamamak gerektiğini belirterek “Her işçinin genel başkan olacağı, temsilci olacağı bir sendikaya güç verelim” diye konuştu.

MİB’lilerin de destek verdiği toplantıda işçiler önümüzdeki günlerde hareket planı çıkararak buna göre hareket edecek. İşçiler Çelik-İş yönetiminden de hesap sorma kararlılıklarının altını çizdi.

Tofaş işçilerinden açıklama

Dünkü toplantının sonrasında, gelişmelere ilişkin Tofaş işçileri tarafından da “Devirmeyen darbe güçlendirecek. Çelik-İş bitti mücadele sürüyor” başlığıyla açıklama yayınlandı. Toplantıda alınan kararların da yer aldığı açıklamada,  şöyle duyuruldu:

“Arkadaşlar mücadelemizin geleceğini ilgilendiren çok önemli bir günü geride bıraktık. Bugün olanları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Birkaç gündür bugün şubede yapacağımız toplantıyı duyuruyorduk. Herkesi davet ettik açıktan. Ama bugün saat 12.00 gibi şubeye gittiğimizde gördük ki bizi Türk Metal’e satan Çelik-İş bizden çok korkmuş ki kapının kilidini değiştirmiş. Burada gelen arkadaşlarla bir değerlendirme yaptık, bizi satmaya kalkanların bu utanmazlığına karşı kapının kilidini bir şekilde açtık ve toplantımızı yaptık.

İçeride gördüğümüz manzara çok açıktı. Apar topar bizi satan Çelik-iş yönetimi tası tarağı alıp kaçmıştır. Şube binasında Tofaş’a dair hiçbir iz bırakmamışlar. Her şeyi kırıp döküp yağmalamışlar, Tofaş’a dair tek bir fotoğraf bile bırakmamışlar.

Toplantımıza içeride çalışan çok sayıda lider ve kardeşimiz katıldı. Ayrıca Delphi’den ve Ford’dan katılımlar oldu. Delphi, Ford ve Tofaş’tan kardeşlerimizin kurduğu TOMİS adına da katılım oldu. Toplantıda TOMİS hakkında bilgilendirmede bulundular ve sonuna kadar mücadelemize destek vereceklerini açıkladılar.

Toplantımızda şu kararları vermiş bulunuyoruz:

1. Bizi Türk Metal’e satmaya kalkan Çelik-İş’in bu ihaneti kesindir, aramızdan çıkıp oradan maaşlı olarak işe başlayan kişi kesin olarak bu satışa ortaktır.

2. Tofaş işçisi kendisini böylesine ahlaksızca ve alçakça satanlarla yolunu ayıracaktır. Bu nedenle yapacağımız ilk iş Çelik-İş’ten istifa etmek ve dayanışmaya geçmek olacaktır. Tüm arkadaşlarımızın yapacağı ilk iş bu olmalıdır. Ama herkes şunu bilsin ki satanlardan mutlaka hesap soracağız. Neye kaçarlarsa kaçsınlar iki elimiz yakalarında olacak.

3. Toplantıya katılanlar kesinlikle Türk Metal’e geçilmeyeceğini bildirmişlerdir. Bu şartlarda Türk Metal’e geçiş zaten işten atılmaktan başka sonuç vermeyeceği gibi biz çıktığımız yoldan dönmemeye kararlıyız. Ne Türk Metal ne de Çelik-İş; işçi aidatıyla geçinen hiçbir emek hırsızıyla işimiz olamaz.

4. Bundan sonra nasıl bir yol tutacağımızla ilgili olarak kararı birkaç gün içerisinde içerideki arkadaşlarımızın da yapacağı tartışmalar ışığında netleştirmiş olacağız. Biz toplantıya katılanlar olarak önümüzde sadece iki seçenek görüyoruz. Birinci seçenek dayanışmada devam ederek Türk Metal’in yetkisini düşürmek, ikinci seçeneğimiz de mevcut sendikal düzen dışında işçilerin kurduğu TOMİS sendikasıyla yolumuza devam etmek.

Bu iki seçenekten birini netleştirip mücadelemize devam edeceğiz.

5. Hangi seçenekte karar kılarsak kılalım birliğimiz daim olsun diyoruz. Tofaş işçi birliği ile hak mücadelemiz sürecek her şartta. Birliğimizi asla bozmayacağız. Biz onurunu, davasını ve arkadaşlarını satanlardan değiliz, olmayacağız.

6. Bundan böyle sırtımızdaki Çelik-İş kamburundan kurtuluyoruz. Artık birliğimizle daha güçlü olacağımıza inanıyoruz. Bundan sonra işten atılan arkadaşlarımız yalnız kalmayacak, fabrika önüne gitmekten geri durmayacağız.

7. İşten atılan arkadaşlarla ilgili hukuki destek sorunumuz yoktur. Çelik-İş, avukatlarıyla birlikte bizim için bitmiştir. Toplantımızda bize yardım edecek, hem de Çelik-İş avukatları gibi yüzde 13 gibi komisyonlar almadan yardım edecek, avukatlarla irtibatlanmıştır. Bu alanda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır, avukat ihtiyacı olanların bize haber vermeleri yetecektir.

8. Bundan sonraki hareket planımızı oluşturmak ve davamızı sürdürmek üzere katılan arkadaşlardan bir grup oluşturduk, irtibatı ve iletişimi onlar sağlayacaktır.

Son olarak şunu belirtelim bugün gerçek yüzünü gösteren Çelik-İş’in bu ihanetini yine de bir şans olarak görüyoruz, bugün satmasalardı yarın bir şekilde yine satacaklardı. Bunun için bize hiçbir faydaları olmayan bu sendikal düzenden kurtulduğumuz için rahatız ve güzel günlere ulaşacağımıza çok daha eminiz.

Tüm Tofaş işçisine bu yolda kolaylıklar diler sevgi ve selamlarımızı iletiriz.”

Kızıl Bayrak / Bursa