Çaykur’da grev yarın başlıyor!

Binlerce Çaykur işçisi greve çıkmaya hazırlanırken patron ve hükümet cephesinden tehditler gelmeye başladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Nisan 2013
  • 09:12

TEKGIDA-İŞ üyesi on bin Çaykur işçisi yarın 58 işletmede greve çıkacak. Çaykur’de ilk kez gerçekleşecek grev öncesi sendika kararlılık belirten açıklamalar yaparken, hükümet cephesi ise üstü kapalı tehditler ile grev iradesini kırmaya çabalıyor.

Grevin sebebi ise toplu sözleşme görüşmelerindeki tıkanma. 60 yıla yakın zamandır Çaykur’da örgütlü olan TEKGIDA-İŞ’in sözleşme yetkisi geçtiğimiz yıllarda gaspedilmeye çalışılmıştı.

2008 yılında baskı ve tehdit ile 900 kadar işçi Öz Gıda İŞ üyesi yapılmış ve bu gerekçe ile 9000 üyesi olan TEKGIDA-İŞ’in yetkisi düşürülmeye çalışılmıştı. 4 yıllık hukuksal mücadelenin ardından sendika sözleşme masasına oturdu.

Ancak sendikasızlaştırma politikalarından vazgeçmeyen Çaykur yönetimi bu kez de sendikaya, imzalanacak sözleşmeden sendika üyesi olmayan işçilerin ve Öz Gıda-İş’in de yararlanması şartını dayattı. Sendikanın fiili olarak tasfiyesi anlamına gelen bu uygulamanın kabul edilmemesi üzerine ise grev aşamasına gelindi.

 

Patron-hükümet cephesinden “uyarı”

Sendikanın grev hazırlığı sermaye ve hükümet cephesinden de şimdiden paniğe sebep oldu. Birbiri ardına yapılan açıklamalarla işçilere gözdağı verilmeye çalışılıyor.

Rize’ye düzenlediği bir ziyaret sırasında basın toplantısı yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı grevi hedef alan açıklamalarda bulundu. Yapılacak grev için bakan şu ifadeleri kullandı: “Ben böyle bir süreçte grev yapılmasına karşıyım. Zorla hak aranmaz, amaçları grevle hesap sormak, ben hem üretici hem de işçi olan vatandaşlarımızın bu greve destek vereceğini sanmıyorum”

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise yaptığı açıklamada grevin herkese zarar vereceği demagojisine başvurdu.

Sütlüoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Grevin kazananı olmaz. ÇAYKUR'da başlaması söz konusu olan grev, herkese zarar verir. Tek Gıda-İş Sendikası'nın talepleri, adil olmadığı gibi gerçek dışıdır. Zarar yaşanmaması için herkesi sorumlu olmaya davet ediyorum."

Bununla da yetinmeyen ÇAYKUR yöneticileri şimdiden grev kırıcılığına başladı ve mevsimlik işçilerin cep telefonlarına “Fabrikanızda yaş çay imalatı bitinceye kadar çalışmak üzere 20 Nisan tarihinde fabrikanıza müracaat ederek işe başlamanızı rica ederiz” mesajını gönderdi.

ÇAYKUR’un bu hamlesinin ardından açıklama yapan Tekgıda-İş Başkanı Mustafa Türkel ise 10 bin işçinin bu çağrı sayesinde biraraya gelmesinin kolaylaştığını belirterek ÇAYKUR’a teşekkür etti.

 

Grev sabah 8.00’de başlıyor

58 işletmeden 10 bin işçinin katılacağının tahmin edildiği grev yarın sabah 8.00’de Çaykur Genel Müdürlüğü önünde düzenlenecek basın açıklaması ile start alacak. Basın açıklamasına Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, sendika yöneticileri ve işçilerin yanısıra Sendikal Güç Birliği Platformu’na (SGBP) bağlı Türk-İş üyesi sendikaların başkanları, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası yönetimi de destek verecek.