Çanpaş’ta grev sonlandırıldı

Çankaya Belediyesi bünyesinde çalışan Çanpaş işçilerinin, Genel-İş Genel Merkezinin sözleşmeye kendilerinden habersiz imza atmasına tepkisi sürüyor. İş bırakan işçiler ilerleyen saatlerde grevi sonlandırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Temmuz 2021
  • 07:20

Çanpaş'ta sefalet ücretine ve sendikal ihanete karşı işçilerin fiili-meşru direnişi Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube'nin tutumuna rağmen sürüyor. Mühye ve Alaçatı şantiyelerinde toplanan işçiler sendika yönetimiyle toplantı yaptı. Toplantıda işçiler, şube yönetimine neden genel merkeze gidilmediğine dair eleştiriler yaptı, tepkilerini dile getirdi.

İşçiler grev kırıcılığına tepkili: “Önce anlaşma, sonra iş”

Şantiyede açıklama yapan Çankaya Belediyesi Temizlik İşleri Yöneticisi işçilerin haklı direnişini kırmaya çalışarak şunları söyledi:

“Bir toplu sözleşme imzalandı. Memnuniyetsizlikten dolayı da buradasınız. Başkanınızın yanındasınız. Biz de burada idari yöneticiler olarak şunu söylemek istiyoruz. Şu an yapmış olduğunuz eylem hukuk dışıdır. Mücadelenizde haklısınız ama farklı şekilde yansıtabilirsiniz. Bu konunun devam etmesi hepimize zarar verir. Sizden ricamız bunu sonlandıralım. Görevimize çıkalım.”

İşçiler toplantıda, Çankaya’nın belli yerlerinde grev kırıcılığı yapan Ankara Büyükşehir ve Yenimahalle Belediyesi'ne yönelik de tepki gösterdi. Çankaya Belediyesi’ne çok sayıda yurttaşın “çöpler toplanmıyor” diye şikayette bulunduğu da belirtilirken, “Görevinize devam edin, başkanlar konuşsun” söylemlerine tepki gösteren işçiler, “Önce anlaşma, sonra iş” dedi.

Genel-İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Hanım Akkuş, şantiyede bekleyişini sürdüren işçilere seslendi. Kendilerinin de işçiler gibi gelişmeden habersiz olduğunu öne süren Akkuş, işçilere Haftasonu iznimizi kullanalım diyerek haftasonunda çalışılmayacağını söyledi. Pandemi koşulları gerekçe gösterilerek 10 şoförün haftasonu için çalışmaya çağrıldığını, bu arkadaşlarının zorunlu olarak işe gideceklerini belirten Akkuş, Çöp arabalarının arkasında işçiler olmayınca bunun bir anlamı kalmayacaktır dedi. Akkuş, Belediye Başkanı ile tekrar görüşme yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

“Genel Merkez tescilli işçi düşmanı”

Fiili grevi sürdürmede kararlı olan işçiler genel merkeze ve şube yönetimine karşı tepkilerini gösterdiler. Gazetemiz Kızıl Bayrak’a konuşan bir Çanpaş işçisi şunları söyledi:

“Genel-İş merkezi tescilli bir işçi düşmanı. Bunu daha önce Maltepe'de, Kadıköy'de görmüştük. Fakat şubenin genel merkezin yeterince üstüne gidememesinin, ya da sürecin buraya gelebileceğine rağmen eylemli bir süreç örmemesinin de üzerinden atlanmamalı. Bugün neden Genel-İş merkezinin önüne gidilmedi de Çankaya Belediyesi'nin içiyle yetinildi? Genel Merkez ile şube arasında danışıklı bir dövüş olduğunu düşünüyorum.”

Ankara İşçi Meclisi, BDSP, Kaldıraç, Birleşik Devrimci Parti, EHP, HDP temsilcileri Mühye şantiyesine gelerek işçilere destek verdi. Grev ise şube yönetiminin ve belediyenin vazgeçirme çabalarına rağmen işçilerin kararlılığı sayesinde devam ediyor.

***

İşçiler öğlen saatlerine doğru grevi sonlandırdıklarını açıkladı.

Kızıl Bayrak / Ankara