Bursa'da enerji işçilerinden eylem

Bursa’da Uluğ Enerji ile DİSK/Enerji-Sen arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor. Enerji işçileri hakları için Bursa Kent Meydanı’na eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Şubat 2023
  • 19:50

Bursa’da Uluğ Enerji ile DİSK/Enerji-Sen arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor. Enerji işçileri hakları için Bursa Kent Meydanı’na eylem yaptı.

Açıklamada Uluğ Enerji işçileri ve DİSK/Enerji-Sen, mücadelelerini ve taleplerini anlattılar. Tüm duyarlı kamuoyundan dayanışma ve destek istediler. Eyleme İstanbul, Yalova, Çanakkale ve Balıkesir’den Uluğ enerji işçileri de katıldı. Eylemde Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, DİSK MYK üyesi Seyit Aslan, enerji işçisinin eşi, Enerji Sen Bursa temsilcisi söz aldı.

“Aydınlatamadıkları tek yer, kendi evleri!”

DİSK /Enerjj-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin şunları söyledi:

"Kentleri var eden enerji işçileri burada. Bu soğukta evlere gaz geliyorsa, evlerde elektrik varsa, canlarımız sıkılınca telefonlarımızı açabiliyorsak buradaki insanların sayesindedir. İnsanlar kentlerde, parklarda geceleri aydınlık ve güven içinde yürüyorlarsa buradaki insanlar sayesindedir. Ama buradaki insanların aydınlatamadığı bir yer var: Kendi evleri. Ocaklarını yakamıyorlar. O yüzden bugün buradalar. O yüzden seslerini yükseltmek için kar demediler, yağmur demediler. Bursa’dan, Balıkesir’den, Çanakkale’den, Yalova’dan yola çıktılar.

Aylardır bir şey anlatmaya çalışıyorlar. Sadece kendi patronlarına değil. 21 dağıtım şirketinde çalışan tüm işçilere de bir şey anlatmaya çalışıyorlar. Sözde kurumsal firmalarınız, taşeron çalışma koşullarını aratır duruma getirdi. O yüzden yeter diyorlar. Asgari ücretin 1,6 katına çalıştıkları koşullar aranıyor, o yüzden artık yeter diyorlar.”

Açıklamada işçilerin sendikalaştıkları ve yetki aldıkları belirtildi. Açıklamanın devamında ise şunlar vurgulandı:

“Kölelik koşullarına mahkum edilen 21 dağıtım şirketi işçilerinin gözü kulağı burada. Bu meydanda Uluğ işçisi eylem yaptıkça, buzu kırıp yolu açtıkça yol yürümeye başlıyorlar. Kırk yıldır sesleri çıkmayan SEDAŞ’ta eylem yaptılar. Sizin sayenizde yaptılar. Patronların paralarıyla örgütlenen diğer sendika, toplantılar yapıp işçilere bir şeyler sormaya başladı. Bu işin tek mimarı Uluğ işçisidir. O yüzden bizim sorumluluğumuz evimize götüreceğimiz ekmeğin yanında buzu kırıp yolunu açtığımız 21 dağıtım şirketi işçisine örnek bir sözleşme göstermek olacak."

Eylem, salı günü gerçekleşecek TİS toplantısında işletme önünde buluşma çağrısı ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / Bursa