Bursa Metal İşçileri Birliği ve Tekstil İşçileri Birliği’nin “Deprem dersleri” başlığıyla gerçekleştirdiği sunumda, on binlerce insanın yaşamını yitirdiği ve milyonlarca insanın yaşamlarının altüst olduğu Maraş depremlerinden yola çıkarak, bir deprem bölgesi olan Bursa'da yaşam alanlarında ve işyerlerinde yapılması gerekenler üzerine tartışmalar yapıldı.
İlk sözü alan inşaat mühendisi Mustafa Özçelik, deprem bölgesi olan Türkiye'de bugüne kadarki tüm hükümetlerin meslek odalarının önerileriyle hareket etmediğini ve depreme karşı bilimsel önlemler almadığını ifade etti ve Bursa'daki tabloya değindi. Maraş depremleri öncesinde Bursa'da sadece CHP'li belediyelerin TMMOB'la protokol yaptığını, depremlerin ardından büyükşehir belediyesiyle de protokol imzalandığını ifade ederek kapsamına dair açıklamalar yaptı.
Beklenen Bursa depreminde de meselenin sınıfsal olduğunu, zenginlerin hızla 50-60 milyonluk bahçeli evlere geçişler yaptığını, halkın ise evleri hasarlı olduğu durumda 60 gün içinde evlerini terk etmek zorunda olduklarını ya da kaderlerine boyun eğmekle karşı karşıya bulunduklarını ifade etti.
Kentlerin yeniden inşa edilmesinin gerekliliğini vurgulayan Özçelik, bunun siyasal bir sorun olduğunu, dolayısıyla toplumun her yönüyle müdahil olmasının önemine dikkat çekti.
Toplantıya katılan işçilerin yaşam alanlarına dair soru-yanıtlarla ilk bölüm devam etti.
İkinci bölümde ise, iş güvenliği uzmanı, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğini özetleyerek, işyerlerinde afetler hakkında alınması gereken önlemleri sıraladı. Tüm bunlar için örgütlülüğün önemine değindi, sendikalı ve sendikasız işyerlerinde yapılması gerekenleri özetledi.
Fay hatları üzerinde bulunan Organize Sanayi Bölgeleri’nde olası bir deprem karşısında ortaya çıkacak tehlikenin boyutları da ifade edildi.
Son olarak, her işyerinde yürütülecek mücadele önemli olmakla birlikte siyasal bir sınıf hareketinin yaşamsal önemine vurgu yapıldı.
Söz alan işçiler, iş güvenliği kapsamında işyerlerinde yaşanan sorunlar ile bu konudaki deneyimleri paylaştılar.
Toplantı, yaşam alanlarında ve işyerlerinde örgütlülüğün önemine vurgu yapılarak, dayanışma ağları ile işyeri örgütlülükleri için adımlar atılması çağrısı ile son buldu.
Kızıl Bayrak / Bursa