British American Tobacco işçilerinden eylem

Samsun'da British American Tobbaco'ya bağlı Ballıca sigara fabrikasında, sendika düşmanlığı nedeniyle işten atılan işçiler dün eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Ağustos 2022
  • 14:50

Samsun’da British American Tobbaco’ya ait Ballıca sigara fabrikasında sendika düşmanlığı nedeniyle işten atılan 9 işçi fabrika önünde eylem yaptı. Patronların Ensesindeyiz’de yer alan habere göre Ballıca sigara fabrikasında çalışma koşullarının insanileştirilmesi talebiyle başlattıkları fabrika önünde eylemdeydi. Samsun Bat İşçi Komitesi adına yapılan ve işçi ailelerinin de destek verdiği eylemde şunlar vurgulandı:

“Bizler 10 yılını, 15 yılını bu fabrikaya vermiş British American Tobacco işçileriyiz. 18 Ağustos günü 9 arkadaş, sözlü olarak, yıllardır ter döktüğümüz, gecemizi gündüzümüze katıp emek verdiğimiz işimizden atıldığımızı öğrendik. Maruz bırakıldığımız hukuksuzluğun yarattığı üzüntü bir yana, tarafımıza işten çıkarıldığımıza dair yazılı bir evrak dahi verilme tenezzülünde bulunulmadı. Bu hukuksuzluğa karşı tebliğ edilmesi zorunlu olan resmi evraklar bizlere teslim edilene kadar fabrikadan çıkmama kararı aldık ve sonuna kadar haklı olduğumuz bir direnişe başladık. Eylemimizin kent genelinde ses getirmesi üzerine, ertesi gün tarafımıza verilen kağıtlarda, bazı arkadaşlarımızın ‘idari izne’ çıkarıldığı, bazılarının ise iş akdinin fesh edildiği yazıyordu. İşten atılmamıza dair bizlere sunulan gerekçe ise ‘performans yetersizliği’ydi. Evet! Son beş yılında kâr rekorları kırarak, dünya sıralamasına giren şirketimiz, ortalama 10-15 yıldır burada çalışan ve bu kârda doğrudan payı olan emektar ve çalışkan işçilerini ‘performanslarının yetmediği’ yönünde asılsız bir gerekçe ile işten çıkardı.”

İşçiler açıklamada taleplerini şu şekilde ifade etti: 
İşten atılan işçiler derhal geri alınmalı, işten çıkarmalar son bulmalı, işten çıkarma listeleri yırtılıp atılmalıdır.

Performans sistemi adı altında, işçileri baskı ve mobbinge maruz bırakan işçi düşmanı uygulama sonlandırılmalıdır.

Maaşlarda ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar da gözetilerek, bizlerin insanca yaşayabilecekleri ve geçinebilecekleri düzenlemeler yapılmalıdır.