BEDA Enerji işçilerinden şirket önünde oturma eylemi

Haklarını almak için BEDA Enerji’ye dava açan ve işten atılan Enerji Sen üyesi işçiler BEDA Enerji Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Mayıs 2017
  • 12:01

Ödenmeyen alacaklarıyla ilgili BEDA Enerji’ye dava açtıkları için işten atılan DİSK Enerji Sen üyesi işçiler BEDA Enerji’nin İstanbul Çağlayan’daki genel müdürlüğü önünde oturma eylemi yaptı.

Saat 11.30’da genel müdürlük önüne gelen işçiler polisin “geçen hafta oturma eylemi yaptınız bu hafta sadece basın açıklaması yapın” dayatmasıyla karşılaştı. Dayatmaya karşın saat 11.45’te oturma eylemi başlatılırken DİSK Enerji Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin, Tes-İş Sendikası ile BEDA Enerji yönetimi işbirliği sonucu gerçekleşen işten atmayı teşhir etti.

Alacakları için dava açtılar, işten atıldılar

İşten atılan işçi Hayri Söylemez’in okuduğu basın açıklamasında, BEDA Enerji’den alacakları için şirkete dava açan 7 işçinin, 2 hafta önce işten atıldığı ifade edildi. Açıklamanın devamında süreç şöyle anlatıldı: “BEDA Enerji bünyesinde çalışan yüzlerce işçi özelleştirme öncesi dönemden kalan alacakları için şirkete dava açmış ve bu davaların bir kısmı kazanılmıştı. BEDA Enerji yönetimi bir süre önce işçilere, şirketin aldığı karar gereğince şirketle davalı işçilerle çalışılmayacağı söylenmiştir. Daha sonra işçilere hak ettikleri paranın altında tekliflerle davalarını geri çekmeleri istenmiştir.”

Davalarını geri çekmeyen işçilerin işten atılacağı tehditlerinin savrulduğu belirtilen açıklama şu ifadelerle sürdü: “Son olarak 3 hafta önce davasını geri çekmeyen işçilere, Çamlıbel EDAŞ’a bağlı Yozgat, Sivas, Tokat illerine görevlendirildiklerini iddia eden, hukuken geçerliliği olmayan bildirimler yapılmıştır.”

“Tes-İş Sendikası işçi kıyımına ortak oldu”

Davalarını geri çekmeyen işçilerin geçen haftadan itibaren göstermelik gerekçelerle işten atıldığı belirtilen açıklamada, işten atma saldırısına Tes-İş Sendikası’nın katılımı şöyle anlatıldı: “Davalarını çekmeyen işçileri işverenin sürgün etme tehdidine ise açıkça yalan söyleyerek, ‘sözleşmede var, yapacak bir şey yok’ diyerek onay verdiler. İşçilerin işbirlikçi sendikanın bu tavrına tepki gösterip sendikadan istifa etmeye başlamaları üzerine ise işçileri arayarak, toplantıya çağırarak ‘ikna’ etmeye çalıştılar. İşbirlikçi sendika işçileri ikna edemeyeceğini anladıktan sonra da işveren işçi arkadaşlarımızı işten çıkarmaya başladı.”

Açıklama işten atma saldırısına karşı mücadelenin süreceği ifade edilerek sona erdi. Eylem de saat 12.00’de “Direne direne kazanacağız!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “BEDAŞ’ta işçiler kazanacak!” sloganlarıyla sonlandırıldı.

Eylem boyunca polis yığınağının yanı sıra, özel güvenliğin de güvenlik kulübesi içinden gizlice çekim yaptığı görüldü.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER