Avrupa yakası fabrikalarından yansıyanlar

Kronavirüs salgını toplum sağlığını tehdit etmeye devam ederken, sermayedarlar işçilerin hayatını hiçe sayarak üretimi sürdürmeye çalışıyor. İstanbul Avrupa yakasında kurulu olan onlarca fabrikadan yansıyanlar bu gerçeği tüm açıklığı ile gözler önüne seriyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Nisan 2020
  • 14:41

Metal fabrikaları

Kale Kalıp’ta yaşlı ve kronik hastalığı bulunan işçilerin yıllık ve ücretsiz izinleri devam ediyor.

Beyaz yakadan kronik hastalığı bulunan 5 işçi işten atıldı.

Beyaz yaka şu anda çalışmıyor.

Hasta ve karantinadaki işçilerden haber dahi alınamazken yönetim, üretim baskısını arttırıyor.

Fabrikada TSK heyeti dolaşıyor.

Emas’ta yaşlı ve kronik hastalığı bulunan işçilerin yıllık izinleri devam ediyor.

Bir işçinin koronavirüs olduğu tahmin ediliyor. Ancak hastaneler, “Sadece yaşlılara test yapıyoruz. Sen gençsin, ayakta atlatabilirsin” diyerek test yapmadı. Onun dışında bir kaç işçinin yakın çevresinde koronavirüs teşhisi konmuş durumda. Ancak yönetim, Fabrika içerisine Ultravioled takarak, “iğreti önlemler”le üretime hız kesmeden devam ediyor.

Tekstil fabrikaları

793 işçinin çalıştığı Alpin Çorap, işçilere 2 haftalık yıllık izin verdi. Yıllık izni olmayan işçiler ise ücretsiz izne çıkarıldı.

Tagüteks’te fabrika içerisinde hiçbir şekilde önlem alınmadı. Ayrıca işçiler 22 günlük ücretsiz izine çıkartıldı.

Aksa Kaplama Tekstil’de koronavirüs salgınını fırsata çeviren patron tüm işçileri 20 günlük ücretsiz izine çıkarttı.

Metprint Baskı’da fabrika içerisinde koronavirüse karşı önlem olarak maske dağıtımı yapıldı ve yemekhanelerin oturma düzeni değiştirildi. Onun dışında alınan önlemler bulunmuyor.

Moda Tekstil’de fabrika içerisinde koronavirüse karşı yeterli önlemler alınmadı. İşçilere 1 hafta izin verilmiş ama izinlerin ücretlerinden mi yoksa yıllık izinlerden mi düşüleceği belirsiz.

Best Moda’da koronavirüse karşı yeterli önlemler alınmıyor. Ayrıca işçiler 1 hafta izine çıkartıldı. Bir haftalık izne karşı daha sonra telafi çalışması yapılacak.

Çelik Tekstil’de koronavirüse karşı yeterli önlemler alınmıyor. Fabrika tüm işçileri 2 hafta izne çıkarttı. Yıllık izinleri onların izinlerinden, izinleri olmayanların da ücretlerinden kesinti yapılacak.

Dilek Çorap’ta fabrika içerisinde yeterli önlemler alınmamakla birlikte, patron tüm işçileri izine çıkarttı. Yıllık izinleri olanların izinlerinden izinleri olmayanların da ücretlerinden kesinti yapılacak.

Defne İplik’te koronavirüse karşı önlem olarak işçilere 2 haftalık izin verilmiş. Yıllık izinleri olanların izinlerinden düşülecek, olmayanların ise ücretleri kesilecek.

Defne Tekstil’de fabrika içerisinde yeterli önlemler alınmamakla birlikte, patron tüm işçileri izine çıkarttı. Yıllık izinleri olanların izinlerinden izinleri olmayanların da ücretlerinden kesinti yapılacak.

Elli Gül Çorap’ta tüm çalışanlara 2 haftalık izin verildi. Kullanılan izinler yıllık izinleri olanların izinlerinden düşülecek olmayanların ise ücretlerinden kesilecek.

Ilgaz İplik’te koronavirüse karşı yeterli önlemler alınmadı. İşçiler yeterli önlemler alınmamasına rağmen çalışmaya devam ediyor.

Keten Tekstil’de fabrika yönetiminin bu zamana kadar aldığı bir önlem yoktu. Yeni, yeni birtakım önlemler alınıyor. İşletme içerisine dezenfektan konuldu ve maske dağıtımı yapıldı.

Narteks’te fabrika içerisinde yeterli önlemler alınmadı. Tüm işçiler bir ay boyunca kısa çalışma ödeneği ile izine çıkartıldı.

Desen Etiket’te koronavirüse karşı yeterli önlemler alınmamaktadır. Fabrika çalışmaya devam ediyor.

Plu Scorpion Tekstil’de tüm işçiler süresiz izne çıkartıldı. İşçilerin ücretleri kesilip kesilmeyeceği ise belirsiz.

Doruk Deri’de çalışan 100 işçi 3 haftadır ücretsiz izinde. Sadece 20 kişi çalışıyor.

Gürbüz Ayakkabı yönetimi fabrika içerisinde hiçbir önlem almayarak, birçok işçiyi işten attı. Ayrıca diğer işçileri süresiz olarak ücretsiz izne çıkarttı. Fabrika içerisinde sigortasız çalışan işçiler bulunuyor. Göçmen işçiler de Gürbüz Ayakkbı’da sigortasız ve 1500 TL ücretlere çalıştırılıyor.

Çoğunlukla İtalya Zara'ya üretim yapan, 400 işçinin bulunduğu SENPA Tekstil'de, paydoslarda dışarı çıkmak yasaklandı. İşçiler fabrikanın pislik içinde olduğunu belirtiyorlar. Ne maske ne eldiven ne de dezenfektan bulunuyor.

Deba Tekstil fabrikasında koronavirüse karşı yeterli önlemler alınmadı, ayrıca tüm çalışanalar 2 hafta yıllık izine çıkartıldı. Yıllık izin hakkı olmayanların durumu belirsiz.

Ekspres Tekstil koronavirüse tedbir amaçlı tüm çalışanlarını 1 haftalık yıllık izine çıkarttı. Yıllık izin hakkı olmayanların ne olacağı belirsiz.

Akkuş Tekstil’de koronavirüse karşı önlem olarak fabrika içerisinde sosyal mesafe kuralı uygulanıyor, ayrıca dezenfektanlar bulunuyor. Yönetimin aldığı önlemler yetersiz kalıyor. Fabrikada çalışan bir işçide koronavirüs tespit edildi. Tüm bölümler az kişi ile çalışmaya devam ediyor

Plastik fabrikaları

NFZ Plastik’te maske ve eldiven dağıtmak dışında herhangi bir önlem alınmadı.
Bu hafta içerisinde işçilerin izne çıkarılacağı belirtildi. İznin türü belli değil.

Ayrıca fabrika mevcudunun büyük kısmı mülteci işçilerden oluşuyor.

Gıda fabrikaları

Perfetti fabrikasında işçilerde korona virüs tespit edildi. Ama fabrika 3 vardiya çalışmaya devam ediyor. Önlem olarak sosyal mesafenin korunması ve ayrıca belli yerlere yerleştirilen dezenfektanlar bulunuyor. Fabrikada işçiler tedirgin bir şekilde çalışmaya devam ediyor. İşçilere yetiştirilmesi gereken siparişlerin olduğu söyleniyor. Göstermelik önlem olarak işçilere evlerine götürmesi için kolonya, dezenfektan ve sıvı sabun dağıtımı gerçekleştirildi.

Matbaalar

50 işçinin çalıştığı Atlas Matbaa'da, servislerde ve yemekhanede ayrı oturuluyor. Onu da zaten işçiler kendileri düzenliyorlar. Ek olarak içeriye dezenfektan konuldu.

Üretimi askıya almak yerine, izin isteyen işçilere 1 hafta yıllık izin veriliyor.

Emniyet Davatiye Matbaa’da hiçbir şekilde sağlık önlemleri alınmıyor. Çalışma alanlarına dezenfektan dahi konulmadı. Bir kısım işçi yıllık izine çıkartıldı. Yurtdışı işler devam ettiğinden çalışma sürecek. İşler bittikten sonra işçiler tazminatları verilerek işten çıkartılacak.