Atlantik Halı’da işçiler çalışma koşullarına tepkili

DEV TEKSTİL, Antep’te bulunan Atlantik Halı’da iplik ve dokuma bölümlerinde çalışan işçilerin şikâyetlerini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Ağustos 2017
  • 09:31

Antep’te kurulu Atlantik İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait fabrikada, kölelik uygulamaları işçilerin tepkisini çekmiş durumda. Şikayetlerini DEV TEKSTİL’e ileten işçiler, temel ihtiyaçlarının gasp edildiğine dikkat çekti.

Fabrikada yemekhane bulunmadığına değinen işçiler, tuvaletlere kilit vurulması tehditleriyle karşılaştıklarını söyledi. İş yerinde yasak olduğu bahanesiyle cep telefonlarının toplanmaya çalışıldığını ifade eden işçiler, telefonunu vermeyen işçilerin işten atıldığını belirtti.

İşçilerin şikayetlerini kamuoyuna duyuran Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Ücretlerimiz bordroda tam gösterilmiyor”

“Atlantik İplik’ten işçiler öncelikle, zorunlu durumlarda hastaları, cenazeleri olunca izin almakta zorlandıklarından, maaşlarının bir kısmının elden bir kısmının bankadan yatırıldığından, ücretin bordroda tam gösterilmediğinden şikâyet etmektedir.

“Tuvaletlere kilit vurulması tehdidiyle karşı karşıyayız”

“Ayrıca cep telefonunun yasak olduğundan acil durumlarda ailelerinin kendilerine ulaşamamalarından ve telefonu vermeyen işçilerin çıkışlarının verildiğinden şikâyetçiler. Yemekhanenin olmadığını, servislerin kötü durumda olduğunu belirten işçiler, tuvaletlere kilit vurulması tehditleriyle de karşı karşıya kalıyorlar. İşçiler, iplik bölümünde mesai bitince halı bölümüne hamallık yapmaya gönderildiklerini söylüyorlar.

“Pazar günleri de dahil çalışıyoruz”

“Atlantik Halı’nın dokuma bölümünde çalışan işçiler de benzer koşullardan rahatsız olduklarını, zorla mesaiye bırakıldıklarını, işçilerin tazminatını vermeden kısa yoldan işten çıkartacak kimi dayatmaların olduğundan bahsediyorlar. Rapor ve izin almanın yasak olduğunu, Pazar günleri dahi çalıştıklarını, dinlenme haklarının olmadığını belirtiyorlar.

Patrondan keyfi arama ve ‘yargılama’

“Ayrıca işçilerin bir diğer önemli şikâyeti ise kendi anlatımlarıyla şudur: ‘Patron kafasına göre elbise dolaplarını arıyor. İşçiyi farklı nedenlerle yargılıyorlar. Sanki hırsızlık yapıyormuş gibiyiz. Zaten bununla ilgili birimlere dilekçe yazılacak.’

Bayram öncesi eksik ödeme

“Tüm bunlarla birlikte Atlantik Halı’da işçilere bayram öncesinde maaş ve mesai ücretlerinin yatacağı sözü verilmesine rağmen eksik ödeme yapıldığı ifade ediliyor. Zaten kötü ve ağır koşullarda çalışan işçilerin bayramda da yüzü gülmeyeceği bir kez daha ortaya çıkıyor.”