Ateş Çelik işçilerine…

Ege İşçi Birliği, sefalet zammı dayatmasına karşı tepkili olan Ateş Çelik işçilerine seslenerek yapılması gerekenleri sıraladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Şubat 2024
  • 19:45

Ege İşçi Birliği, sefalet zammı dayatmasına karşı tepkili olan Ateş Çelik işçilerine seslenerek yapılması gerekenleri sıraladı. Ege İşçi Birliği şunları ifade etti:

“Düşük ücret dayatmasına tepkiler sürüyor. 1. Holde gündüz vardiyasında olduğu gibi bütün hollerden gece vardiyasına işe gelmeyen işçiler var. İşçiler açıktan bu köle ücretlerine çalışmayız diyorlar. Bu noktada Ege İşçi Birliği olarak Türkiye işçi sınıfının tarihinden süzülen deneyimler ışığında söyleyeceklerimize kulak verin:
-Yapılan düşük ücret tüm işçileri sefalete mahkûm etmektir. Tek tek tepki göstermek bizi zayıf düşürür. Tüm Ateş Çelik işçileri birlik olarak cevap vermelidir. Birliği sağlamak içinse bahaneleri bırakıp herkes çaba göstermelidir.
-Üç aşağı beş yukarı yapılan zamlarla ayrımcılık yapmak isteyen sermaye tarafına ‘eşit işe eşit ücret’ demeliyiz. Çünkü onlar tıpkı kapitalist efendilerinden en iyi öğrendikleri ‘böl-parçala-yönet’ taktiği izliyor. İşçi sömürüsü buna dayanıyor.
-İşçinin en güçlü silahı üretimden gelen gücüdür. Biz üretmesek, biz çalışmasak Ateş Çelik sermayedarı da işçiye zulmetmeyi görev edinmiş yönetim kadrosu da hiçbir şey yapamaz. O yüzden ‘insanca yaşamaya yeten ücret’ için iş bırakmak en etkili yöntemdir.
-Her holde ve her vardiyada yan yana gelmeliyiz. Rapor alan arkadaşlar bireysel davranmamalı, fabrikaya gelip herkesi ilgilendiren bu konuya dair birlikte hareket etmeli. Holler arasında koordineli davranmak, talepleri ortaklaştırmak için hol ve vardiyalara dayalı temsilciler seçilerek üst komite oluşturulmalı.
-Ücret başta olmak üzere talepler hayatın gerçeklerine bakılarak belirlenmeli. Yoksulluk sınırının 48 bin olduğu unutulmamalı, bu ülkede işçinin yaşamı açlığa mahkûm edilmesin istiyorsak kırmızı çizgiyi çekmeliyiz.
-Ateş Çelik işten atma ile tehdit edebilir, biz birlik olursak kaç kişiyi işten atacaklar 600 kişiyi mi? İbrahim Erdoğan, Ercan, Eren mi geçip çalışacak? Unutmayalım, onlar bize muhtaç biz onlara değil. O yüzden olası bir işten atma saldırısına karşı hiçbir işçi geride bırakılmamalı, güven de ancak böyle sağlanabilir.
-Ateş Çelik yönetimi aramızdan birkaç kişiyi çekip onlara ayrıcalık tanıyabilir. Bunu oluşabilecek birliği bölmek için yapar. Bu oyunlara kanmamalı ‘ya hep beraber ya hiçbirimiz’ demeliyiz. Bunu da evlerimize dönerek değil, fabrikada hep bir arada olarak sağlayabiliriz.”