OSTİM ve İvedik OSB’de iki ayrı atölyede yaşanan patlamalarda 20 işçinin hayatını kaybettiği katliamın 8. yılında Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin çağrısıyla OSTİM Metro önünde eylem yapıldı.
İSİG Meclisi bileşenlerinin ve destekçilerin toplanmasının ardından “OSTİM’i unutma! Unutturma!” sloganıyla başlayan eylemde basın açıklamasını Ankara İSİG Meclisi adına Pınar Abdal okudu.
3 Şubat 2011’de OSTİM’de işçilerin kapitalist kâr hırsı nedeni ile ölüme gönderildiğini ifade eden Abdal, patlamaların gerçekleştiği atölyelerden birinin ruhsatsız imalat yapan bir iş yeri olduğunu hatırlattı. Açıklamada, katliamın ardından, Çalışma Bakanlığı’nın bölgede en son olarak 2007 yılında denetim yaptığının ortaya çıktığı ve katliamın nedenini 20 yıllık oksijen tüpleri olarak gösterenlerin, bu tüplerin işçilere nasıl kullandırıldığına ilişkin hiçbir açıklama yapmadığı söylendi. Katliamın ardından hukuki süreçte yaşananları da hatırlatan Abdal, denetimsizliğin sorumluları hakkında hiçbir işlem yapılmadığını, mevcut sanıklara ise ödül gibi cezalar verildiğini ifade etti.
Aradan geçen 8 yılda iş cinayetlerinde yaşanan trajik artışa da dikkat çekilen açıklamada 2018 yılında Ankara’da en az 56, Türkiye’de ise en az 1923 kişinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği ifade edildi.
Açıklamada son olarak; iş cinayetlerinin sınıfsal ve siyasal bir sorun olduğu ifade edilerek, OSTİM katliamında hayatını kaybeden işçilerin isimleri anıldı, işçilerin hayatını maliyet olan gören sisteme karşı mücadelenin devam edeceği söylendi.
Basın açıklamasının ardından OSTİM katliamı davası avukatlarından Murat Kemal Gündüz söz alarak dava sürecinde yaşanan gelişmeleri paylaştı, hukuksuzluğa dikkat çekti. Eylem, yarın gerçekleşecek foruma yapılan çağrı ile birlikte “İş kazası değil, cinayet!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları ile sona erdi.
Kızıl Bayrak / Ankara