Anagold Madencilik’te işçi kıyımı

Milyar dolarlar kazanan, vergi borçları silinen Anagold Madencilik, 3 bin işçiyi maaşını ödeyemediği iddiasıyla işten çıkarmaya hazırlanıyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Ağustos 2024
  • 15:30

Erzincan'ın İliç İlçesi'nde Çöpler köyünde bulunan ve SSR Mining ile Çalık Holding'in ortaklığında kurulan Anagold Madencilik, işçilere "maaş ödeyemeyeceği" iddiasıyla işçi kıyımına hazırlanıyor. 

Şubat ayında 27 işçi işten çıkarılmıştı

İliç’te yaşanan iş cinayetinin ardından şirket şubat ayında 27 işçiyi sözleşmeleri bittiği gerekçesiyle işten çıkardı. İşçilere işten çıkarıldıkları ise bir mesajla iletildi. Kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından nisan ayında bir değerlendirme yapılacağı öne sürüldü. Görevlendirilmeyen tüm işçilerin 1 Nisan'a kadar idari izinli olacağı iddia edildi ancak çıkarılan 27 işçi işe geri alınmadı. 

Haziran ayında ise şirketin 575 işçinin yaklaşık 400'ünü işten çıkarmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurduğu ortaya çıkmış ancak bir tarih verilmemişti. 

Milyar dolarlar kazanan şirket 3 bin işçinin maaşını karşılayamıyormuş

Şu ana kadar milyar dolarlar kazanan maden patronları şimdi de "işçilerin maaşlarını ödeyemedikleri" iddiasıyla toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor. Gazeteci Bahadır Özgür'ün sosyal medya hesabından paylaştığı evrakta, katliamın ardından güvenlikleri hiçe sayılarak zorla çalıştırılan işçilere “özverisinden dolayı” teşekkür edildi. 6 aydır maaş ödemek için mücadele verdiklerini öne süren şirket, artık bu maliyeti karşılayamadıklarını iddia ederek 3 bin işçiyi işten çıkaracaklarını duyurdu. 

Yığın liç operasyonu tamamıyla sonlandığı için Oksis Proses bölümünün kapatıldığını belirten ve bu bölümde çalışan işçileri başka bir birime transfer etmek yerine işten atmayı tercih eden Anagold, “Disiplin cezası alan, düşük performanslı veya emekli çalışan, çeşitli sebeplerle 45 günden fazla devamsızlık yapan, durdurulan faaliyetler nedeniyle mevcut pozisyonuna ihtiyaç duyulmayan” işçileri işten atacaklarını belirtti. 

Bağımsız Maden-İş: Anagold Madencilik’i uyarıyoruz

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Bağımsız Maden-İş, Anagold yönetiminin bugün (19 Ağustos) işçilere gönderdiği bir e-posta ile önümüzdeki günler içinde toplu işten çıkarma yapacağını duyurdu. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Daha önce işçilere gönderdiği e-posta ile toplu işten çıkarma prosedürüne başvurduğunu reddeden Anagold yönetimi, bugün tersini yapmaktadır. Toplu işten çıkarma prosedürüne göre Bakanlığın onayı ve halihazırda yetkili sendika durumunda olan T. Maden-İş’in bilgisi gereklidir. Anagold yönetimi, bugün işçileri toplu olarak işten çıkaracağını duyurarak aslında Bakanlığın ve sarı sendika T. Maden İş’in suç ortaklığını da ilan etmektedir. Esnaflar ve köylüler de dahil bütün İliç halkını madene mecbur eden, ölümüne ve ucuza çalışmayı normal hale getiren koşulları hep beraber inşa ettikten sonra şimdi elbirliğiyle sorumluluğu yine halka yıkmaya çalışıyorlar.

Anagold işçisi arkadaşlar!

Hangi şartlar altında olursa olsun, önünüze getirilen hiçbir sözleşmeyi imzalamayın! Bu, işten çıkartılmanızı hukuka uygunmuş gibi göstermek için tezgahlanan bir oyundur. Hakkınız olan işyerinin durumu netleşene kadar ücretli izinde olmanızdır, çünkü işyerinin katlanma yükümlülüğü herhangi bir süreyle sınırlı değildir. Hakkınız olandan azıyla gözünüzü boyayıp onayınızı almak istiyorlar, buna kanmayın. Beraber durursak, bu oyuna gelmezsek, ‘İliç halkına karşı suç işlemeyin’ diyerek haklarımız için dik durursak bu bedeli ödemek zorunda kalmayız. Biz her zaman olduğu gibi, hakları için mücadele eden Anagold işçisinin yanında olacağız.”