Akar Tekstil önünde saldırı protestosu...

“Saldırı tüm işçilere yapılmıştır!”

Çiğli AOSB’de bulunan Akar Tekstil’de patronun sendikacılara yönelik silahlı saldırısı protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Şubat 2024
  • 15:42

Geçtiğimiz günlerde Akar Tekstil sahipleri, fabrikada örgütlü olan DERİTEKS Sendikası yöneticilerini görüşmeye çağırarak üzerlerine kurşun yağdırmıştı. Gerçekleşen alçak saldırıda Sendika Genel Başkanı Makum Alagöz bacağından yaralanarak hastaneye kaldırılmış, saldırıyı gerçekleştiren Onur Akar ise gözaltına alınmıştı.

DERİTEKS Sendikası bugün (14 Şubat) bir yürüyüşle fabrika önüne giderek saldırıyı kınayan, mücadeleye devam edileceğini belirten bir eylem gerçekleştirdi. Eylem saat 13.00’da Akar Fabrikasına yakın bağlantı yolunda bulunan ışıklarda toplanılmasıyla başladı. Farklı illerden gelen DERİTEKS üyelerinin yanı sıra Türk-İş’e bağlı farklı sendikaların temsili olarak yer aldığı, DİSK ve KESK’in yanı sıra ilerici-devrimci kurumların katılarak destek verdiği eylem, “Sendikamıza yapılan saldırı tüm işçilere yapılmıştır. Sınıf mücadelesini durduramazsınız/DERİTEKS” pankartı açılarak, Akar Tekstil Fabrikası önüne gerçekleştirilen bir yürüyüşle devam etti. Ses aracı üzerinden yapılan ajitasyon konuşmaları eşliğinde sloganlarla gerçekleşen yürüyüşün ardından fabrika önünde açıklamalar gerçekleştirildi.

Polisin yığınak yaparak korumaya aldığı fabrikanın önünde ilk sözü Türk-İş Ege Bölge temsilcisi aldı. Saldırıyı kınayan, sıkılan kurşunların işçi sınıfına yönelik olduğunun altını çizen temsilci, Onur Akar’ın tutuklanarak cezaevine gönderildiğini belirtti. Masa başı çözüm vurgularının öne çıktığı, sendikacılığın uzlaşma olduğu, ellerinin hava kaldığı üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Akar Tekstil işçilerinin sorunlarını masada çözmek için çabalarının süreceğini ifade etti. Türk-İş yönetiminin konuyla çok ilgilendikleri, sıklıkla aradıkları vb. ile Türk-İş güzellemesi yapmak konuşmanın diğer öne çıkan gündemi oldu.

Ardından basın açıklamasını yapmak üzere söz DERİTEKS Sendikası Genel Örgütlenme Sekreterine bırakıldı. Katılımcıların selamlandığı konuşmada sendika olarak yıllardır Akar sermayesine gösterilen kolaylıklar anlatıldı. “Zor durumda olunduğu zaman” sendika olarak “markalardan iş bağlandıkları”, tüm bu çabalar ve iyi niyete rağmen gerçekleşen saldırı kınandı. Bundan öncede sendikaların birçok saldırıya maruz kaldığı ancak mücadelenin devam ettiği belirtildi. Akar işçilerinin sorunlarının çözümü için masa başı diyalog için çaba harcayacakları ifade edildi. Akar sermayesinin, işçilerin haklarını göstermek konusunda gösterdiği pervasızlığa eklenen sendikacı kurşunlama alçaklığı karşısında, söylemler oldukça cılız ve uzlaşı üzerine kuruluydu.

DEV TEKSTİL ve Ege İşçi Birliği’nin önlükleriyle katıldığı eylemde sıklıkla “Kurşunlara boyun eğmeyeceğiz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” vb. sloganlar atıldı. Yapılan açıklamaların ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak/İzmir