Agrobay işçileri İstanbul’dan seslendi

İzmir’de Tarım-Sen’e üye olduğu için işten çıkarılan Agrobay Seracılık işçileri İstanbul’da Almanya ve Rusya Konsoloslukları önünde yaptıkları eylemle taleplerini dile getirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Eylül 2023
  • 14:25

Tarım İşçileri Sendikası (Tarım Sen) üyesi oldukları için işten çıkarılan Bayburt Grup’a bağlı Agrobay Seracılık işçileri, direnişlerinin 30. gününde İstanbul’da basın açıklaması düzenledi. Agrobay’ın domates ihraç ettiği ülkelerden Almanya ve Rusya’nın konsoloslukları önünde açıklama yaptı.

Almanya Konsolosluğu önünde yapılan açıklamada 9 yıldır Agrobay'da çalışan ve işten atılan Şirin Yıldırım söz alarak şunları ifade etti:

“Çok zor şartlar altında, kötü koşullarda çalıştık. Dini ve resmi bayramlarda, tehditle çalıştırıyorlardı. Can güvenliğimiz yoktu.”

İşyerinde yaşadığı bir kazayı anlatan Yıldırım, "Arabadan düşüp, omurga kemiğimi kırdım. Raporu şirket karşılamadı, kendim senelik iznimin parasını aldım. Onunla tamamladım açığımı. Patron arayıp da bir 'Geçmiş olsun' dahi demedi" diye konuştu.

“Ağır hakaretler ve baskılarla çalıştık”

6 sendir Agrobay’da çalışan direnişçi işçi Ayten Yavuz yaz aylarında 80 dereceye kadar ulaşan sıcaklarda, ağır işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. “Size domates üretiyoruz ama ne zorluklarla ürettiğimizi bilin” diyerek seslenen Yavuz, “Ağır hakaretler ve baskıları sürekli yaşadık” ifadelerini kullandı.

Baskılar nedeniyle sendikaya üye olmaya karar verdiklerini aktaran Yavuz, ilk işten çıkarılan kişinin kendisi olduğunu söyledi ve "Sendikaya üye oluyorum diye örgütlüyorum diye ilk beni çıkardılar" dedi.

Tazminatlarının ve bir maaşlarının verilmediğini kaydeden Ayten Yavuz şunları ifade etti:

“Herhalde ceza vermek istiyorlar, bizi maaşla korkutuyorlar. Biz hakkımızı istiyoruz, başka hiçbir şey de istemiyoruz. Ama şunu bilin. Biz üretmezsek, siz yiyemezsiniz. Onun için herkesin desteğine ihtiyacımız var.”

Dayanışma çağrısında bulunan Yavuz “Haklarımızı alana kadar bize yardımcı olursanız, desteklerseniz, seviniriz” sözlerini tamamladı.

Rusya Konsolosluğu önünde keyfi engelleme

Rusya Konsolosluğu önünde yapılmak istenen eylem için keyfi olarak engellenince işçiler Odakule’nin arka çıkışında basın açıklaması yaptı. Eylemde söz alan işçiler Agrobay’daki kölece çalışma koşullarını, sendika üye olma ve işten atılma süreçlerini, direniş boyunca karşı karşıya kaldıkları baskı ve saldırıları aktardı.

Basın açıklamasının ardından Agrobay işçileri dilekçelerini Rusya Konsolosluğu’na iletti. Bu sırada basın emekçilerinin konsolosluğa girmelerine izin verilmedi. Yalnızca 4 Agrobay işçisi, sendikanın basını ve 2 milletvekili ile dilekçeler teslim edildi.