Türkiye işçi hareketinin en önemli tarihsel eşiklerinden biri olan Kavel grevi 51. yılında. Sınıf mücadelesinde pekçok değişimin yolunu açan, önemli etkilerde bulunan bu büyük grevin yıldönümü, bugün sürmekte olan Greif direnişi ile birlikte değerlendirildiğinde büyük anlamlar taşıyor. Zira işbirlikçi sendikal düzenin iflas tablosu, işçi sınıfı için her bakımdan yenilenmeyi ve bu sendikal düzenin aşılmasını zorunlu kılıyor. Greif direnişi de zamanlaması, yarattığı sarsıntılar, taşıdığı değerler ve ruhu bakımından Kavel grevinin geleneğini yaşatıyor.
Kavel grev hakkını aldı, Greif onu yeniden bir silah haline getiriyor!
Bundan 51 yıl önce 28 Ocak 1963 tarihinde başlayan Kavel grevinin patlak vermesinin nedeni patronun Kavel işçilerinin ikramiye hakkını gasp etmesi, üstüne de yönetimle görüşmek isteyen Türkiye Maden-İş Şişli Şube Başkanı ile 4 işçinin işten atması oldu. İşçiler bu saldırıya greve çıkarak yanıt verdiler. Kavel grevinin en önemli yanı ve tarihsel önemi de buradan gelmektedir. Çünkü Kavel grevi, grev hakkının henüz yasak olduğu bir dönemde gerçekleşiyordu. İşçi sınıfı Kavel'in açtığı yoldan grev hakkını koparıp aldı.
Grev sırasında üretim tümden durdu ve grev kırıcılığı işçilerin direnişiyle püskürtüldü. 36 gün süren grev, 5. gününde polis saldırısına uğradı, ancak işçiler ve aileleri direnişi sürdürdüler ve en sonunda işçilerin bütün talepleri kabul edildi. Daha sonra da dönemin hükümeti grev hakkını yasayla tanımak zorunda kaldı.
Greif işçileri ise, yıllar içerisinde ve askeri darbelerle açılan zeminde kuşa çevrilen grev hakkını kullanmak için bıktırıcı yasal prosedürü beklemek yerine üretimi durdurarak grev bayrağını açtılar. Böylelikle son yıllarda örneklerine sıklıkla rastladığımız suya sabuna dokunmayan grev pratiğini aştılar. Kavel grevcilerinin geleneğini ve mücadele ruhunu bugüne taşıyıp Kavel'e yaraşır bir şekilde grevi gerçek bir silah haline getirdiler.
Diğer taraftan Greif işçileri, işçi sınıfının en ağır prangalarından olan taşeronluk sistemine karşı nasıl mücadele edileceğini gösterdiler. Taşeronluk sisteminin kaldırılması için tıpkı Kavel grevcilerinin grev yasasının çıkmasını beklememesi gibi fiili mücadele yolunu tuttular. Eğer kazanırlarsa bu diğer sınıf bölüklerine örnek olacak, hiç kuşkusuz bu durumda da Greiflar çoğalacak, taşeronluk düzeninin sonu gelecektir.
Kavel'in ruhu Greif'ta yaşıyor!
Ama Kavel'in tarihsel erdemi, sadece grev hakkını söküp almakla sınırlı değildir. Kavel aynı zamanda DİSK'in Türk-İş'in işbirlikçi sendikal düzeninden kopuşun tohumlarını atmış, bir süredir yaşanan sorunları görünür kılmış, bir daha geri dönmemek üzere bir kısım ilerici sendikacı ve işçinin Türk-İş'ten ayrılmasını sağlamıştır. Şöyle ki, Türk-İş yönetimi bu büyük işçi eylemi karşısında uzun süre sanki böyle bir grev yokmuş gibi kayıtsız davranmıştır. Bunun üzerine de durumu protesto etmek için, Türk-İş Güney Bölgesi'ndeki 23 sendika başkanı ve 45 yönetici 27 Şubat 1963'te Türk-İş'ten ayrıldıklarını ilan etmiştir. Bu çıkış daha sonra olgunlaşarak DİSK'in kuruluşuyla sonuçlanacaktır.
İşte ne hazindir ki, Kavel'in ateşiyle işbirlikçi sendikal düzenden bir kopuş olan DİSK'in bugünkü yöneticileri, 5. gününü dolduran Greif işçilerinin eylemi karşısında hemen hemen tümüyle kayıtsız kalmışlardır. İşçilerin DİSK'e gidişi ve zorlamasına rağmen tek bir kez dahi fabrikayı ziyaret etmemiş (Biraz da yıldönümü etkinliğini kurtarmak için etkinlikten hemen önce ziyaret edileceği bilgisi verilmiş, sonra da ortada bırakılmıştır), işçilerin haklı istemlerine karşılık örgütsel disipline uyma çağrısı yapılmış, konuyla ilgili herhangi bir açıklamada dahi bulunmamıştır. Diğer yandan patronla açık işbirliği belgelenen, işçileri yalnız bırakan ve bunu da kamuoyuna açıklama cüreti gösteren DİSK Tekstil yöneticilerinin pratiğine değinmiyoruz bile.
İşte bu yüzden de söylemeliyiz ki bugün bu DİSK yöneticileri, DİSK'in mücadele tarihine, değerlerine yabancıdır, onun Kavel ile temsil edilen ruhuna ihanet içerisindedirler. İşte bu yüzden DİSK'in devrimci ruhu bugün Greif'ta yaşıyor. Kavel işçilerinin mücadele bayrağını Greif işçileri taşıyor.