2 tersane işçisi için dava

İzmir Karşıyaka’da bulunan Alaybey Tersanesi’nde çalışırken, geçen Aralık ayında gerçekleşen iş cinayeti sonrası hayatını kaybeden işçilerin yakınları Milli Savunma Bakanlığı'na tazminat davaları açıyorlar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Mart 2014
  • 16:38

Alaybey Tersanesi'nde, Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG Değirmendere römorkörü, bakımının yapıldığı İzmir Alaybey Tershanesi'nde geçen Aralık ayında denize indirilirken yan yatmıştı. Römorkörün üzerinden 7 asker denize atlayıp kurtulmuş ancak, içeride kalan ikmal başçavuş Veysel Gündoğdu, işçiler Cafer Kırbaş ile Ercan Biçer yaşamını yitirmişti. Aynı kazada 7 askerde hayatını kaybetmişti.

Başlatılan soruşturma sonucu bir kişi tutuklanırken bilirkişi raporları da hazırlanmaya başladı. Karşıyaka İş Mahkemesi'ne sunulan dava dilekçesinde, yaşamını yitiren işçi Ercan Biçer'in ailesi kazada Milli Savunma Bakanlığı'nın ciddi kusuru olduğunu vurguladı. Ercan Biçer'in ailesi, Biçer'in 4 Temmuz 2011 tarihinden bu yana tersanede tesfiyeci olarak çalıştığını belirtti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan maddi ve manevi olmak üzere, toplamda 462 bin TL tazminat istendi.

Ölen Cafer Kırbaş'ın yakınları ise Kırbaş'ın, 20 Nisan 2009 tarihinden bu yana tersanede tesfiyeci olarak çalıştığını belirterek Milli Savunma Bakanlığı'ndan maddi ve manevi olmak üzere 709 bin 500 TL tazminat istediler.

Her iki aile de, tazminatlarda fazlaya dair hakkın saklı olduğunu ifade etti. Ailelerin avukatı Erol Özcan ise, söz konusu kazanın mesai saatleri içerisinde, iş başındayken meydana geldiğine dikkat çekerek şunları ifade etti: "Burada kusurlu olan başta işveren konumundaki Milli Savunma Bakanlığı'dır. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği konusunda her türlü tedbiri olmakla yükümlüdür. Burada ciddi kusur gözlenmektedir. Aileler, yakınlarının kusur sonucu ölümü nedeniyle ciddi anlamda gelir kaybı yaşamaktadır. Zararın karşılanmasını istemektedirler."

Tazminat davasının kabul edilerek görülüp görülmeyeceği henüz kesinleşmedi.