Sermaye devletinin 12 Eylül askeri-faşist darbesine giden süreçte, işçi sınıfını ve emekçileri baskı altına almak adına hayata geçirdiği, 1977 yılı Taksim 1 Mayıs’ındaki katliam başta olmak üzere, 1 Mayıs’larda katledilenler için bugün İstanbul’da anmalar gerçekleştirildi.
Kazancı Yokuşu’nda ‘77 1 Mayıs’ı anması
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin de içerisinde yer aldığı İstanbul 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla düzenlenen anmalardan ilki ‘77 1 Mayıs’ı dolayısıyla Taksim’de gerçekleştirildi.
Saat 11.00’de Taksim’de bir araya gelindikten sonra Kazancı Yokuşu’na yüründü. Burada katledilenler için yapılan saygı duruşuyla anma başladı. Anmadaki konuşmalarda, 35 kişinin yaşamını yitirdiği katliam hatırlatıldı, Taksim 1 Mayıs’ına yönelik tahammülsüzlük ve yasak teşhir edilerek “Taksim 1 Mayıs meydanıdır” vurgusu yapıldı.
İlk söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününün kutlanmasına yönelik baskılara ve Taksim 1 Mayıs’ına yönelik yasağa dikkat çekti. Çerkezoğlu, 1 Mayıs meydanlarında buluşma çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı.
Ardından söz alan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Taksim’deki katliamın işçi sınıfının mücadelesinin önünü kesmek için hayata geçirildiğine değinerek konuşmasına başladı. Emeğe yönelik güncel saldırılara işaret ederek KHK’larla ihraçları hatırlatan Gezen, “Şimdi emekçilerin elinde kalan son haklara göz diken faşist iktidara 1 Mayıs alanlarında yanıt verme zamanı” vurgusuyla sözlerini tamamladı.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, katliamların geçmişten bugüne bir devlet politikası halinde hayata geçirildiği üzerinde durarak konuşmasına başladı. “Biz ne katliamları unutacağız, ne de katliamların faillerini unutacağız. Er ya da geç katliamların hesabını soracağız!” diyen Koramaz, insanca yaşam mücadelesini büyütmek için Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs alanlarında olma çağrısı yaptı.
Devamında konuşma yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman katledilenleri anarak söze başladı. Hem sağlık hakkını, hem de sağlık çalışanlarının haklarını hedef alan uygulamalara dikkat çeken Adıyaman, 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısıyla konuşmasını noktaladı.
1 Mayıs 1977’de katledilenlerin isimlerinin tek tek sıralandığı anma, Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakılarak son buldu. Anma boyunca, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın 1 Mayıs! Bijî Yek Gulan!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları haykırıldı.
Anma sonrasında, İstiklal Caddesi’nde bildiri dağıtılarak Şişhane’de gerçekleştirilecek anma için yürüyüşe geçildi. İstiklal’de bildiri dağıtımı polis tarafından engellenmek istendi.
Öte yandan, Taksim meydanını abluka altına almak için polisin hazırlıklara başladığı görüldü. İstiklal Caddesi girişi, Gezi Parkı ve Taksim Cumhuriyet anıtı önüne bariyerler getirildi.
Şişhane ve Kadıköy’de katledilenler anıldı
Beyoğlu Şişhane’de 1 Mayıs 1989’da polis tarafından katledilen Mehmet Akif Dalcı için anma yapıldı. Saat 13.00’te saygı duruşuyla başlayan anmada, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı konuştu. Sermaye devletinin işçi sınıfını hedef alan saldırılarına karşı mücadele vurgusu yapan Saygılı, Bakırköy 1 Mayıs’ında buluşma çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı.
“Yaşasın 1 Mayıs! Bijî Yek Gulan!”, “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs!” sloganlarının atıldığı anma, Mehmet Akif Dalcı şahsında tüm devrim şehitleri için karanfiller bırakılarak son buldu.
Sonrasında saat 15.00’te Kadıköy’de, ‘96 1 Mayıs’ında katledilen üç işçi Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent anıldı.