“1 Mayıs tutukluları serbest bırakılsın!”

1 Mayıs’a yönelik tutuklama saldırısına ilişkin basın açıklaması gerçekleştiren KESK, “Tutuklananlar, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Mayıs 2024
  • 23:30

KESK, 1 Mayıs tutuklamalarına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

KESK Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz şunları ifade etti:

“İstanbul 1 Mayıs’ına ilişkin de her yıl olduğu gibi bu yıl da yetkili organlarımızda emekçilerin talebi doğrultusunda Taksim’de kutlanması konusunda çok net bir kararlaşma yaşanmıştır. İktidarın sürekli dillendirdiği 'Taksim gösteri alanı değildir' gerekçesi karşısında Anayasa Mahkemesinin “…toplantı ve gösteri yürüyüşünün düzenlenmesindeki hedeflenen amaçlara ulaşabilmesi için mekânın önemi gözetildiğinde mekân seçme serbestîsinin kategorik olarak yasaklanması Anayasa bakımından kabul edilemez bulunmuştur.' Şeklindeki net kararı ve ifadesi hatırlatılmıştır. Ancak iktidar, işçilerin, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü İstanbul’da sıkıyönetim gününe çevirerek hukuk tanımazlığını bir kez daha göstermiştir.”

“215 kişi gözaltına alındı, 54 kişi tutuklandı!”

Taksim’e yürümek isteyenlere karşı sadece barikat kurulmadığı hatırlatılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Göz yaşartıcı gazlar, plastik mermiler, su ve kalkan gibi yöntem ve araçlarla zor kullanılmış ve o sırada 215 kişi gözaltına alınmıştır. Bazı medya kanallarında ve valilik açıklamalarında ifade edilenin aksine güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet herkesin gözleri önünde cereyan etmiştir. 2 Mayıs gününde de şiddet devam etmiş, sadece 1 Mayıs’a katılmış olmaları sebebiyle 29 kişi evlerinden yaka paça gözaltına alınmıştır. Savcılık ve mahkeme aşamalarında 28 kişi adli kontrol ile serbest bırakılırken 38 kişi tutuklanmıştır. Yine 6 Mayıs’ta ikinci operasyonla gözaltına alınan 12 kişi ve son olarak dün aynı gerekçelerle 21 gün sonra yeni gözaltılar gerçekleştirilmiştir. Belli ki iktidar 1 Mayıs’ı cadı avına dönüştürmüştür. Hala işlemleri devam eden 27 kişi dışında, bugüne kadar 1 Mayıs’a katıldığı için tutuklananların sayısı 54’dür.”

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“42 bin polisle barikat kurulacağına bunun çok daha azıyla göstericilerin güvenliği sağlanabilir ve 1 Mayıs bayram havasında kutlanabilirdi. KESK olarak, tüm emek, meslek ve demokrasi güçlerini 1 Mayıs’a katıldığı gerekçesiyle gözaltı ve tutuklama operasyonlarına karşı seslerini yükseltmeye, dayanışma içinde olmaya ve mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyoruz. Arkadaşlarımızdan da, Taksim’den de vazgeçmiyoruz. Gözaltı ve tutuklamalar derhal son bulmalı, tutuklananlar, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır.”