1 Mayıs Taksim davası ertelendi

Taksim 1 Mayıs’ına yönelik polis terörünü takip eden çağrıcıların yargılanmasında eylemin meşruluğu savunulurken duruşma 24 Mart’a ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Şubat 2015
  • 19:42

2014 yılındaki 1 Mayıs Taksim çağrısı yapanlar için açılan dava bugün İstanbul 23. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görüldü. "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlamasıyla DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticileri için açılan dava savunmaların incelenmesi için 24 Mart tarihine ertelendi.

Bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülecek dava öncesi sendika ve meslek örgütlerinin çağrısıyla kapı önünde eylem gerçekleştirildi. “Emekçiler faşizmi yargılıyor! Taksim1 Mayıs alanıdır yargılanamaz!” pankartı açılırken “1 Mayıs alanı yargılanamaz!”, “Her yer Taksim her yer direniş!”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!” sloganları atıldı.

Eyleme EMEP, EHP, HDP, MFT, SDH, DHF de destek verdi. Ayrıca uluslararası delegasyonda yer alan destekçiler anadillerinde sloganlar attı. Türkiyeli işçi ve emekçiler de “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Biji bratiya gelan!” sloganlarıyla karşıladı. BEDAŞ direnişçileri eyleme yürüyüşle katıldı.

 

2015 1 Mayıs’ı da Taksim’de

Eylemde basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Kani Beko okudu. Beko, “Biz buraya ifademizi isteyen yargıçları, siyasi iktidarı yargılamak için buradayız!” diyerek baskı politikalarını teşhir etti.

Beko, 2013 ve 2014 yıllarında Taksim’e girmek için zorladıklarını fakat giremediklerini 2015 1 Mayıs’ında Taksim’de olacaklarını ilan etti.

Destekçi uluslararası heyet de meydan ve grev yasaklarına değindi.

Eylemin ardından topluca mahkeme salonuna geçildi. Kimlik tespitinin ardından iddianamenin okunduğu duruşmada ilk savunmayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Beko, “Bugün burada yargılanması gereken haklarımızı çiğneyen kamu görevlileri faşist bir düzen kuranlardır” diyerek,  Türkiye’de 1 Mayıs tarihine değindi.  1976’daki kitlesel kutlama ve ardından gelen 1 Mayıs’larda eylemcilerin katledilmesini aktaran Beko tüm faillerin cezasız kaldığını söyledi. Beko, “Ama biz burada yargılanıyoruz. Tarih faşizmi yargılayacaktır. Yaşasın 1 Mayıs” diyerek savunmasını bitirdi.

 

Taksim 1 Mayıs’ı bizim görevimizdir

Beko’nun ardından söz alan KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise, “Bu dava hükümsüzdür ve 1 Mayıs'ta Taksimi yasaklamak ‘77 katliamının devlet tarafından yapıldığını kabul etmektir” dedi.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı suçlamadaki fiillerin tümünün, örgütü tarafından kendisine verilen görevler olduğunu belirterek, bu yıl da aynı kararı alacaklarını ifade etti.

Savunma yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan ise hekim olarak sorumluluklarını yerine getirdiklerini ifade etti.  Bu davada yanlış kişilerin yargılandığını belirterek, “biber gazı kullananlar yargılanmalı” dedi.

Ardından savunmasını yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Vedat Türkali’nin şiirine atıfta bulunarak “Bekle bizi İstanbul! ” dedi.

1 Mayıs ve Taksim Meydanı’nın işçi sınıfının onur mücadelesinin simgesi olduğunu ifade etti.

14 yaşında çocukların katledildiğine değinen Çerkezoğlu, emeğin ve umudun başkentinde 1 Mayıs mücadelesinin sürdüğünü ifade etti.

Savunmaların ardından iddianamede geçen görüntüler duruşmanın hakimi tarafından gösterildi. Buna karşın benzer davaların, Yargıtay’ın ve AİHM’in kararlarını aktaran dilekçeleriyle savunma yapılarak tüm sanıkların beraati istendi.

Mahkeme hakimi, savunmaları incelemek üzere duruşmayı 24 Mart tarihine erteledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul