Sanat ve sanatçının düşmanı AKP

Yıl boyunca sansür ve yasakların damgasını vurduğu kültür-sanat alanında birçok sanatçı baskı ve yasakların hedefi oldu.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 16 Ocak 2015
  • 11:54

Dinci-gerici AKP iktidarının kültür-sanat alanı ile basına yönelik baskı ve yasakları 2014 yılında doludizgin devam etti. Yıl boyunca sansür ve yasakların damgasını vurduğu kültür-sanat alanında birçok sanatçı baskı ve yasakların hedefi oldu. Radyo, TV ve gazetelere de yılın farklı dönemlerinde sansür ve yasaklar getirildi.

CHP’nin “Kültür ve Sanata Uygulanan Baskı ve Sansür/2014 Raporu” başlıklı raporuna göre, geçen yıl Türkiye’de 135 olayda AKP tarafından doğrudan kültür ve sanata yönelik yasaklama, baskı ve sansür uygulandı.

* 22 kez sanat kurumlarında usulsüz görevden alma, atama ve zorla istifa olayı meydana geldi. 2007 yılında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne getirilen ve TÜSAK yasa tasarısına karşı çıkışıyla bilinen orkestra şefi Prof. Dr. Rengim Gökmen görevden alındı.

* 18 kez radyo, TV, gazete sansürü ve yasağı konuldu. Yolsuzluk ve rüşvette sınır tanımadıkları ortaya çıkan AKP’li 4 eski bakanın aklandığı TBMM Soruşturma Komisyonu’yla ilgili haberlere komisyonun süresinin bittiği 27 Aralık tarihine kadar “yayın yasağı” getirildi.

* AKP hükümeti geçtiğimiz yıl 32 kez belgesel, sinema ve tiyatro oyununa sansür ve yasak uyguladı.

* 17 kez internet ve sosyal medya yasağı uygulandı.

* 16 kez diğer sanat dalları ve edebiyat alanında sansür ve yasaklama olayı yaşandı. Fazıl Say’ın eserleri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) programından çıkartıldı ve Say’ın festival programında yer alması engellendi.

* 16 kez kültür varlıklarına ve sanat alanlarına saldırı gerçekleşti. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün 60 yıldır kullandığı ve tiyatronun içinde atölyelerin de bulunduğu “İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi”ne 3 kez baskın yapıldı.

* Toplam 135 olayda hükümet tarafından doğrudan kültür ve sanata yönelik yasaklama, baskı ve sansür uygulandı.