Grup Yorum’dan Paris’te açıklama

Grup Yorum üyeleri Paris’te Yılmaz Güney’in mezarı başında açıklama yaparak mücadeleyi bu topraklardan sürdüreceklerini ilan ettiler.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 14 Temmuz 2018
  • 16:50

Grup Yorum üyelerinden İnan Altın ve Selma Altın Paris’te basın açıklaması gerçekleştirdi. Yılmaz Güney’in mezarı başında saat 14.00’te başlayan eylemde ilk sözü Selma Altın aldı.

Açık bir çağrı olmadan çok sayıda kişinin eylem için yan yana gelmesine teşekkür ederek sözlerine başlayan Selma Altın, Grup Yorum’un köklerini aldığı devrimci sanatçıları anımsatarak bu çizgiyi sürdürdüklerini ifade etti. Nazım Hikmet ve Yılmaz Güney’e atıfta bulunarak şimdi kendilerinin de “politik sürgünde olduklarını” ifade etti. Yurtdışına çıkış kararının Grup Yorum ve İdil Kültür Merkezi emekçileri olarak kolektifin tercihi olduğunu açıklayan Selma Altın sözü İnan Altın’a bıraktı.

“TOMA’larla film setini bastılar”

İnan Altın da Grup Yorum’un 33 yıllık tarihinde hep baskı ve saldırı altında olduğunu fakat son iki yılın en ağır saldırı dönemi olduğunu söyledi. AKP’nin artık Grup Yorum’u tasfiye etmek için hareket ettiğini ifade eden Altın, İnönü Stadı’ndaki konserle başlayan kitlesel konserlerin bunun nedeni olduğunu vurguladı.

Sadece konserler değil film çalışmalarının da engellendiğini ifade eden Altın, beş aylık çalışmayla kurulan setteki çekim alanının TOMA’larla basıldığını, çekimlerin 11. günden sonra engellendiğini aktardı. “Daha yapım aşamasındaki bir sanat ürününe bile saldırdılar” diyen Altın, Grup Yorum’un baskılara rağmen tüm sanat çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.

Sonrasında Avrupa Grup Yorum adına da söz alınarak, AKP faşizmi ve Avrupa emperyalizminin ortak saldırılarına karşı mücadeleyi sürdürdükleri ifade edildi, Avrupa çapında da konserlerin yasaklandığına dikkat çekildi. “Listelerinize bestelerimizle yanıt veriyoruz” ifadelerinin kullanıldığı konuşmada, bu yasak ve saldırı sürecinde 10 ayrı parça ürettikleri belirtildi.

Avrupa’da bulunan gazeteci Hayko Bağdat’ın da söz aldığı açıklama, Militan Fanfare topluluğu ile Grup Yorum üyelerinin ortak müzik dinletisi ile bitirildi. Çav Bella Türkçe ve İtalyanca söylendi. Son olarak “Haklıyız Kazanacağız” hep bir ağızdan okundu. Yılmaz Güney'in mezarına çiçekler bırakılırken “Yaşasın devrimci dayanışma!” ve “Grup Yorum halktır, susturulamaz!” sloganları ile eylem bitirildi. Eyleme Bir-Kar üyeleri de katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak / Paris