DEDEF 18. Munzur Festivali’ni sahiplenmeye çağırdı

DEDEF yaptığı basın toplantısıyla yasaklara karşı 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 18 Haziran 2018
  • 11:34

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), bugün İHD İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısı ile baskı ve yasaklara karşı 26-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne katılım çağrısı yaptı.

Basın toplantısında ilk sözü alan DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben, 1994 yılında köy boşaltma ve insansız ulaştırma saldırılarına karşı festivalin başladığını hatırlattı. OHAL’i teşhir ederek konuşmasını sürdüren Ben, Dersim ve Kürdistan’da OHAL’in daha ağır baskı ve saldırılarla hayata geçirildiğini ifade etti. Geçen yıl kayyımın yasak kararına rağmen festivali gerçekleştirdiklerini söyleyen Ben, bu sene de festivali yapacaklarını belirtti.

“Festival iktidarların zulmüne karşı ortaya çıktı”

Sonrasında, basın açıklamasını DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen okudu. “Munzur Kültür ve Doğa Festivali; OHAL koşullarında, Dersim halkının doğasız, Dersim doğasının insanız kaldığı, siyasi iktidarların ve sermayenin Dersim’e yönelik zalim uygulamalarına karşı ortaya çıktı” ifadeleriyle başlayan basın açıklamasında, festivalin 1994 köy boşaltmaları, baraj ve HES projeleri ve devlet baskısına karşı halkın çığlığı olduğu söylendi.

“Munzur Kültür ve Doğa Festivali; bir halkın tarihine, kültürüne, inancına ve doğasına sahip çıkma çabasının adı oldu” denilerek geçmişten bugüne devletin festivali bitirmek ve içini boşaltmak için attığı adımlar teşhir edildi. Dersimlilerin sahip çıkmasıyla bu saldırıların boşa çıkarıldığı ve festivalin 18 yıldır sürdüğü belirtildi.

“Yasaklara karşı festivali sahiplenmeye”

2017 yılında Tunceli Valiliği ve kayyım belediye başkanı tarafından ilan edilen yasağa karşı festivalin gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, bu yıl da benzer bir yasak durumu olduğu ifade edildi. Açıklama, “Dersim Dernekleri Federasyonu olarak Munzur Kültür ve Doğa Festivalini her yıl olduğu gibi bu yılda gerçekleştireceğimizi duyurmak istiyoruz. Buradan karar mercilerine çağrıda bulunarak festivalimizin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz” sözleriyle sonlandırıldı.

Soru-cevap bölümünde; festivalde doğa, ekoloji, Alevi sorunu, Kürt sorunu gibi Dersim’in gündemlerinin tartışılacağı belirtildi. Ayrıca devletin festivale yönelik içeriğini boşaltma ve yasaklama saldırılarına dair hatırlatma yapıldı.

Basın toplantısında söz alan sanatçılar türküleriyle, ezgileriyle festivalde olacaklarını belirterek herkesi festivali sahiplenmeye çağırdılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul