DEDEF: “Soruşturmalar geri çekilsin!”

Dersim Dernekleri Federasyonu, İstanbul’da yaptığı basın toplantısı ile “Açılan soruşturmalar geri çekilsin, para cezaları iptal edilsin” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ekim 2020
  • 14:30

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) İstanbul İnsan Hakları Derneği’nde düzenlediği basın toplantısı ile Munzur Gözeleri için gerçekleştirilen eylemlerde açılan soruşturmaların geri çekilmesini istedi.

Peyzaj düzenlemesi adı altında Munzur Gözeleri’nin tahrip ve talan edilmesine karşı gerçekleştirilen insan zinciri eylemleri sonrası soruşturma ve gözaltı terörü estirilmiş. Eylemlere katılanlara para cezaları kesilmişti. Munzur’un talan edilmemesi, açılan soruşturmaların geri çekilmesi ve para cezalarının iptal edilmesi için yapılan basın toplantısında söz alan DEDEF temsilcisi uzun dönemdir bu peyzaj projesine karşı mücadele ettiklerini anlattı. Türkiye’nin dört bir yanında doğa talanının yaygınlaştığına dikkat çekerek mücadele edenlerin de soruşturma ve tutuklamayla baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade etti.

Basın metnini okuyan DEDEF Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ziya Demirçivi, Munzur Gözeleri’nin karşı karşıya olduğu yıkım projesine değinerek, tepki gösteren yöre halkına ve kurum temsilcilerine yine koronavirüs salgınını bahane edilerek soruşturma ve para cezaları kesildiği belirtti.

Demirçivi açıklamanın devamında Dersim halkının yaşam alanlarına dönük her türlü yıkım projesine karşı mücadele ettiğinin altını çizerek şunları ifade etti:

“Son dönemde örneklerini sıkça görmeye başladığımız demokratik muhalefete yönelik artan baskın ve gözaltılar, bizler açısından şaşırtıcı olmadığı gibi, yıllardır kararlılıkla yürüttüğümüz fiili meşru mücadeleden ve anti demokratik uygulamalar karşısında gösterdiğimiz tepkilerden duyulan rahatsızlığın somut bir sonucudur. Bizleri baskı altına almaya çalışan, haklı mücadelemizden döndürmeyi amaçlayan her türlü hukuk dışı ve fiili uygulamaların karşısında geçmişte olduğu gibi, bugün de sesiz kalmayacağımız bilinmelidir. Dersim Dernekleri Federasyonu olarak tüm demokratik muhalefete, üye ve yöneticilerimize yönelik yıldırma ve sindirme uygulamalarına son verilmesini istiyoruz.”

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri söz alarak bu saldırının doğa talanının yanı sıra bir halkın kültürüne dönük yapıldığının altını çizdi. Bütün hak gasplarına karşı verilen mücadelenin devlet tarafından baskı ve zorla karşılandığını belirten Yoleri “Demokratik haklarının kullanımı konusunda devlet sorumluluklarını uygun davranmalı” dedi. Bu sorumluluğu devlete aldıracak en önemli şeyin toplumsal mücadele olduğunu belirten Yoleri, demokratik hakların kısıtlanmasına dönük sorun yaşayanların yanında olduklarını ifade etti.

Basın toplantısında Halkevleri adına bir konuşma yapıldı. DEDEF Kurucu Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, Munzur Gözeleri’nde yapılan eylemlerde estirilen devlet terörünü anlattı ve mücadeleyi bırakmayacaklarını ifade ederek basın toplantısı sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul