Dinci-gerici AKP iktidarının kadın düşmanı politikaları ve Ortaçağ artığı ideolojisini topluma nüfuz ettirme çabaları eğitim alanındaki uygulamalarına birebir yansıyor. Yandaş vakıfları, MEB, Diyanet gibi sermaye devletinin kurumlarını bu yönde seferber eden saray rejimi, eğitim alanını ve gençliği gerici ideolojisiyle kuşatmaya dönük uygulamalardan vazgeçmiyor.
Bunu son olarak ortaya seren de Eğitim Sen’in 2018 Yıl Sonu Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu oldu. Raporda, kız çocuklarının ve kadınların eğitimden kopuşunu ortaya döken Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) ‘Eğitim İzleme Raporu 2017-2018’den de veriler yer aldı. Buna göre, erkeklerin yüzde 31’inin, kadınların ise yüzde 34’ünün okulu bıraktığına dikkat çekilen raporda, OECD ülkelerinin tersine kadınların eğitim düzeyinin de erkeklerden daha düşük olduğu ifade edildi. OECD ülkeleri arasında devletin öğrenci başına eğitim kurumlarına yaptığı harcamada son sırada yer alan Türkiye’de, 25-34 yaş aralığında lise eğitimi almayanların oranı, erkeklerde yüzde 42 olurken, kadınlarda yüzde 47 seviyesinde.
Genç işsizliğine de değinilen raporda, Türkiye’nin ne eğitimde ne istihdamda yer alan gençlerin oranında yüzde 33,1 ile OECD ülkeleri arasında en yüksek orana sahip ülke olduğu ifade edildi. Gençlik içerisinde kadın-erkek arasındaki ücret eşitsizliklerine de işaret edilerek “lise eğitimi seviyesinde cinsiyete dayalı ücret farklılığı yüzde 10’dan, yüksekokul ve üzeri eğitim seviyesi yüzde 22’ye çıkmaktadır” denildi.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 Cinsiyet Eşitliği Raporu’nda Türkiye’nin 130. sırada yer aldığı hatırlatılan raporun son bölümünde, Türkiye’de kadınların sadece yüzde 50’sinin üniversite eğitimini tamamlayarak standart bir diploma alabildiği, OECD ortalamasının ise yüzde 58 olduğu belirtildi.