Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) yayınladığı 2022 Şubat ayı Kadın Cinayetleri Raporu’na göre, 23 kadın öldürüldü, 21 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
Raporda Şubat ayına ilişkin veriler şöyle açıklandı:
“Bu ay 23 kadın cinayeti işlenmiş, 21 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 23 kadından 11’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü. 11 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”
İllere göre Şubat ayının kadın cinayetleri verileri açıklanan raporda “Her biri birer yaşam olan kadın kardeşlerimizin isimlerini sizinle paylaşmak isteriz” denilerek kadınların kimler tarafından öldürüldüğü bilgileri verildi:
“Şubat ayında öldürülen 23 kadının 10’u evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si kardeşi, 1’i oğlu ve 1’i de tanıdık biri tarafından öldürülmüştür.”
Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü
Kadınların nerede öldürüldüğü üzerine “Kadınların 16’sı evinde, 3’ü sokak ortasında, 2’si ıssız yerde, 1’i iş yerinde ve 1’i ise arazide öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü” ifadeleri kullanılan raporda kadınların en çok ateşli silahlar ile öldürüldüğü belirtildi.
Katledilen kadınların çalışma durumlarının tespit edilemediğine ilişkin raporda şunlar ifade edildi:
“Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu ay TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ev işleriyle meşgul olduğu için işgücüne dahil sayılmayan kadınların sayısı 9 milyon 770 bin. TÜİK’e göre işgücüne dahil sayılmayan kadınların sayısı yılın dördüncü çeyreğinde (Ekim-Kasım-Aralık) 21 milyon 375 bin. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Bu ay ulaşılabilen veriye göre öldürülen kadınların 3’ünün bir işyerinde çalıştığı ve 2’sinin bir iş yerinde çalışmadığı bilinmektedir. 18 kadının çalışma durumu ise bilinememektedir.”
8 Mart’a ilişkin “Yoksulluğun pençesinde, şiddetin gölgesinde yaşamayacağız. Asla yalnız yürümeyeceksin!” şiarıyla eylemler yapılacağı belirtilen raporda 8 Mart öncesinde de yine katillerin serbest bırakıldığı, kadınların yakınlarına gözaltı saldırılarının gerçekleştirildiği ve 6284’ün yaşama geçirilmediği Sıla Şentürk katledilmesi örneği verilerek vurgulandı.
Raporda “İstanbul Onur Yürüyüşüne katıldıkları gerekçesiyle 8 arkadaşımızın yargılandığı dava beraat ile sonuçlandı” denilerek Şubat ayındaki yargı sürecinden örnekler verildi.
Şüpheli kadın ölümleri üzerine raporda “Dünyada Şubat ayında kadınlarla ilgili neler oldu?” sorusu şöyle yanıtlandı:
“*Kanada’da yaşayan binlerce yerli kadının doğum için gittikleri hastanelerde kendi rızaları dışında kısırlaştırıldıkları öğrenildi. Ülkenin 5 farklı eyaletinde açılan davalar, operasyon için hastaneye giden yerli kadınların zorla kısırlaştırıldığını ortaya çıkardı.
*Kolombiya Anayasa Mahkemesi, hamileliğin ilk 24 haftasında yapılan kürtajı suç olmaktan çıkardı. Yeni düzenlemeye göre kürtaj yaptıranlara yönelik yasal süreç başlatılmayacak.
*İran’da 17 yaşındaki Mona Gazal Haydari, evli olduğu iddia edilen erkek tarafından kafası kesilerek öldürüldü. Mona isimli kadının üç yaşında bir çocuğu olduğu ve evli olduğu iddia edilen erkeğin "şiddet içeren davranışları" nedeniyle Türkiye'ye kaçtığı ancak ailesi tarafından tekrar İran’a getirildiği ortaya çıkmıştı. Cinayetten sonra iki zanlı tutuklandı ve Mona Gazal Haydari'yi öldürdüklerini itiraf ettiler.”
Rapor, Şubat ayında öldürülen 23 kadının yaşam mücadelesi hikayeleri anlatılarak tamamlandı.