“Pelin’in yaşam mücadelesi hepimizin mücadelesi”

Ankara Kadın Platformu, Çankaya’ya bağlı Ayrancı Mahallesi’nde Pelin C.’nin boşandığı erkek tarafından silahlı saldırıya uğramasına ilişkin eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 14 Aralık 2022
  • 09:58

Ankara Kadın Platformu, Çankaya’ya bağlı Ayrancı Mahallesi’nde Pelin C.’nin boşandığı erkek tarafından silahlı saldırıya uğramasına ilişkin eylem gerçekleştirdi. Kadınlar açıklama yapmak üzere Bahadır Uzunlu Parkı’ndan saldırının olduğu noktaya doğru yürümek istedi. Yürüyüşü engellemek isteyen polis kadınların önüne barikat kurdu. Buna karşı kadınlar, “Kadınlara değil katillere barikat!” sloganıyla tepki gösterdi.

Polis barikatına ve engeline karşı mahalleli kadınlar “Dün neredeydiniz? Burası benim mahallem” sözleriyle tepki gösterdi. Polisin tüm engellemelerine rağmen kadınlar, saldırının olduğu yerde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ankara Kadın Platformu adına söz alan Yasemin Özgün, Pelin C.’yi yaralayan failin olaya müdahale etmek isteyenleri tehdit ettiğini anımsatarak, Pelin C.’nin ölmesi için başında beklediğinin altını çizdi. Pelin’in devlet koruması olmasına rağmen silahlı saldırıya maruz kaldığını vurgulayan Özgün şöyle devam etti:

“Şikâyet için gittiği kolluk güçleri tedbir almak yerine, Pelin’e yaşadığı şehri terk etmesini söylemiş. Hala yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Pelin'e yöneltilen bu vahşi saldırı asla münferit değildir. Bizler bu cinayetleri İstanbul Sözleşmesini bir gecede feshetmeye çalışanlardan, kadın cinayetleri abartılıyor diyenlerden, o saatte ne işi varmış diyenlerden tanıyoruz! Cezasızlık politikalarıyla erkeklerin sırtını sıvazlayan erkek adaletten tanıyoruz.”

Özgün, 8 Mart ve 25 Kasım'da sokağa çıkan kadınların işkence ile gözaltına alındığını ve polis şiddetine maruz kaldığını, 6 yaşındaki kız çocuğunun evlilik adı altında cinsel şiddete maruz bırakıldığını ve bunun aklandığını anımsattı. Önlenebilir kadın cinayetlerinin “kader” söylemi ile geçiştirildiğini belirten Özgün, şöyle devam etti:

“6284’ü uygulamayanlar, katilleri, çocuk istismarı faillerini yargılamak yerine aklayanlar kadına yönelik şiddet azalmış gibi göstererek bununla övünüyorlar. Kadın cinayetlerinin son 10 yılda 3 kat artması elbette ki AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarının eseridir. Pelin’in verdiği yaşam mücadelesi hepimizin mücadelesidir. Her gün bir arkadaşımızın haberiyle uyanmak istemiyoruz. Bir kişi bile eksilmeye tahammülümüz yok! Artık yeter diyor, kadın düşmanı politikalarınıza boyun eğmiyoruz!”