Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Mayıs 2021 raporunu açıkladı. Rapora göre Mayıs ayında Mayıs ayında 17 kadın öldürüldü, 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
KCDP Mayıs ayında gerçekleşen kadın cinayetlerini şu ifadeleri kullanarak aktardı:
“Bu ay 17 kadın cinayeti işlenmiş, 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 17 kadından 10’unun hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 7’si de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 10 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”
“Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?”
Raporda İllere göre Mayıs ayının kadın cinayetleri verileri açıklandıktan sonra kadınların kimler tarafından öldürüldüğü sorusu şöyle yanıtlandı:
“Mayıs ayında öldürülen 17 kadının 7’si evli olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i tanıdık birisi, 1’i babası, 1’i birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürülmüştür. 1 kadının ise fail ile olan yakınlığı bilinmemektedir.”
Kadınları öldürüldükleri yerlere ilişkin ise raporda şu ifadeler yer aldı:
“Kadınların 10’u evinde, 2’si sokak ortasında, 1’i arazide, 1’i ıssız yerde öldürülmüştür. 3 kadının ise öldürüldüğü yer bilinmemektedir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 59’u evlerinde öldürüldü.”
Kadınlar cinayetlerinin işlenme şekilleri verilen raporda “Kadınların çalışma durumu hala tespit edilemiyor” denildi.
Türkiye Kadın Meclisi buluşması
Mayıs ayında kadın cinayetleri verilerinin ardından raporda Türkiye Kadın Meclisi buluşması üzerine şunlar söylendi:
“Yeni siyasal hattımızı konuşmak üzere Türkiye Kadın Meclisi buluşması düzenledik. Türkiye’den ve yurtdışından yüzlerce kadının katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantımızda bu süreci, siyasal hattımızı ve önümüzdeki süreçlerde neler yapabileceğimize dair konuşup kararlar aldık. Hiçbir hakkımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.”
Soylu kadına yönelik şiddet olaylarında görevini savsaklayan olursa hesabını soracağını söylemesine karşı kadın cinayetleri konusunda Ayşe Tuba Aslan örneği de verilerek kadın cinayetleri konusunda devletin topyekün görev savsaklaması vurgulandı.
Soylu “Türkiye’de faili meçhul cinayet yok” sözüne ilişkin olarak “Bu açıklamaları yapmadan önce, Yeldana Kaharman’a, Nadira Kadirova’ya, Aleyna Çakır’a, Rabia Naz’a ne olduğunu açıklayın. Bu ay kayboluşunun ardından 500 gün geçen Gülistan Doku’nun nerede olduğunu açıklayın” denildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, pandemide artan kadına yönelik şiddet için “tolere edilebilir” sözü eleştirilen raporda, Soylu, Erdoğan dahil AKP şeflerinin cinsiyetçi söylemleri teşhir edildi.
Mayıs ayında LGBTİQ+ Meclisleri kurularak ilk toplantısının gerçekleştiği belirtilen raporda kadın cinayeti davaları, Mayıs ayında öldürülen 17 kadın ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan 20 kadın sıralandı.