Kosta Rika'da kamusal alanlarda cinsel tacize hapis cezası

Kamusal alanlarda cinsel tacizi azaltmak için Kosta Riko'da tacizcileri hapis ve para cezası ile cezalandıran bir yasa yürürlüğe konuldu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 22 Ağustos 2020
  • 21:42

Kadına yönelik şiddet ve cinsel taciz saldırıları sadece kapalı kapılar ardında gerçekleşmiyor. Sokak ortasında, toplu taşıma araçlarında ve kamusal alanlarda kadınlar cinsel tacizin çeşitli biçimleri ile karşılaşıyorlar. Kamusal alanlarda cinsel tacizi azaltmak için Kosta Riko'da tacizcileri hapis ve para cezası ile cezalandıran bir yasa yürürlüğe konuldu.

Cinsel tacize 2 yıla kadar hapis

10 Ağustos Pazartesi günü yürürlüğe giren yasa ile kamusal alanlarda özellikle kadınlara yönelik cinsel taciz vakalarında para cezasından 2 yıl hapse kadar uzanan çeşitli cezalar uygulanacak. Yeni yasaya göre kamusal alanlarda cinsel niyetle fotoğraf ve video çekilmesine bir yıldan 18 aya kadar, bu içeriğin paylaşılması durumunda ise iki yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrıca kamusal alanlarda cinsel teşhir, bedenin ifşası vb. gibi durumlarda altı ay hapis cezası uygulanacak. Cinsel taciz amaçlı takibe biçilen ceza ise 8 aydan başlıyor. Söz, gürültü, ıslık, inilti ve jestlerle cinsel tacizde bulunanlar da para cezasına çarptırılacak.

“Tarihi borcumuzu ödemeye başlıyoruz”

Yasanın imza töreninde Devlet Başkanı Carlos Alvarado ve Kadın İşleri Bakanı Patricia Mora konuştu.

Yasama Meclisi tarafından onaylanan yasayı imzalayan Alvarado yasa için “Esas olarak cinsel tacizden uzak ve kendilerini güvende ve özgür hissederek seyhat edecek kadınları korumamıza yardımcı olacak büyük bir düzenleme değişikliği” dedi. Alvarado ayrıca yasayı "erkekler için, kadınların bütünlüğüne saygı duyan yeni bir erkekliği uygulama çağrısı" olarak tanımladı.

Kadın İşleri Bakanı Patricia Mora ise "Bu imzayla, çocukluğumuzdan beri kamusal alanlarda bu tür şiddete maruz kalan kadınların büyük çoğunluğuna olan devletin ve toplumun tarihi borcunu ödemeye başlıyoruz" dedi.