KCDP davasında 2. duruşma görüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na açılan kapatma davasının 2.duruşması öncesinde adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Dava 11 Ocak’a ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Ekim 2022
  • 12:30

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle açılan kapatma davasının 2. duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde görüldü ve 11 Ocak 2023'e ertelendi.

Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. İlk sözü KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav aldı. Kav yaptığı konuşmada kapatma davasını iktidarın temel hak ve özgürlüklere saldırısının bir parçası olduğunu vurgulayarak “Bu dava herkese yönelik bir susturma çabası” dedi. 

Kav sözlerini “Tüm kadın ve LGBTİQ+’lar özgürleşene dek mücadeleye devam edeceğiz” diyerek tamamladı.

Ardından kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren kadınların aileleri söz aldı. Yapılan konuşmalarda devletin savcı, hâkim ve kurumlarının yanlarında olmadığı belirtilerek derneğin kapatılamayacağı vurgulandı.

Muhterem Evcil’in kızı Deren Evcil yaptığı konuşmada şunları dedi:

“Bize destek olan bu kadınları ahlaksızlıkla suçluyorlar. 13 yaşında evliliği hak görmek mi ahlaklılık? Ahlaksızlık kimde? Siz bir şey yapmıyorsunuz yapanların da karşısında durmayın” 

Davanın avukatlarından Av. Nazan Moroğlu yaptığı konuşmada şunları vurguladı:

“Derneklerin kapatılması kanunda düzenlenmiştir. Kanunda yeri olmayan nedenlerle kapatılmaya çalışıyor” 

Kadın cinayetlerine karşı devletin yapmadığını platformun dernekleşerek yaptığına dikkat çeken Moroğlu “Hukuk devleti tüm kuralları ile işlerse bu platform kapatılmaz” dedi.

Ardından Norveç’ten bir demokratik kitle örgütü temsilcisi söz alarak “Bu platform, böyle bir ülkede gereklidir” dedi.

Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği’nden Müjde Tozbey yaptığı konuşmada kamu yararı tartışılmasının yürütülmesi gerektiğini belirtti ve şunları dedi:

“Bürokratlar sanatçıları öldürüyor. Sahne sanatçıları tutuklanıyor. Derneğimizi kapatmaya çalışıyorlar. Bu gerici faşist zihniyeti tanıyoruz. Boyun eğmeyeceğiz” 

Mor Çatı adına yapılan konuşmada eylemin etrafındaki polis ablukası gösterilerek “Kimi kimden koruyorsunuz” diye soruldu. Konuşmanın devamında “Kadına yönelik erkek şiddeti devlet eliyle meşrulaştırılıyor. Ne yaparsanız yapın mücadelemizi engellemeyeceksiniz” denildi.

Basın açıklamasının ardından duruşmaya geçildi. Görülen duruşmada dava 11 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

Eyleme katılan kurumlar şu şekilde:

“İşçi Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK), Kadın ve Mücadele Derneği, Ekmek ve Gül, Sosyalist Kadın Hareketi, İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği, Kadın Savunması, TİP’li Kadınlar, Devrimci İşçi Partisi, EHP’li Sosyalist Feministler, İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Kaos GL, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, Mor Çatı, Eşitlik için Kadın Platformu, Feminist Kadın Çevresi.”

Kızıl Bayrak / İstanbul