“Kadınların eşit olması için 108 yıl geçmesi gerekiyor”

Dünya Ekonomik Forumu: Kadınların erkeklerle eşit olması için 108, eşit ücret alması için ise 202 yıl geçmesi gerekiyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 19 Aralık 2018
  • 14:05

Erkek egemen kapitalist sistemin kadınları yok sayan, ikinci sınıf gören politikaları kadın-erkek eşitliği konusundaki ilerlemenin önünde engel olmaya devam ediyor. Bu engel dinci-gericilikle birleşince eşitsizlik daha da fazla yaşanıyor.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan 2018 Cinsiyet Eşitliği Raporu da hem Türkiye açısından hem de birçok ülkede yaşanan bu eşitsizliğe işaret etmektedir. Raporda Türkiye ile birlikte Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde eşitsizliğin daha büyük boyutlarda olduğu belirtilirken kadınların erkeklerle eşit olması ve eşit ücret alması için bugünkü ilerleyiş esas alındığında 100-200 yıl geçmesi gerekiyor.

Türkiye 130. sırada

Rapora göre Türkiye cinsiyet eşitliği sıralamasında 149 ülke arasından 130. sırada yer alıyor. 149 ülkedeki eğitim, sağlık, siyaset ve iş hayatına ilişkin yapılan incelemeler neticesinde hazırlanan rapora göre Türkiye’de cinsiyet eşitliği yüzde 62,8 oranında sağlanıyor.

2017’de cinsiyet eşitliği sıralamasında 131. sırada yer alan Türkiye, iş hayatına katılım ve fırsat eşitliği alanında 130. eğitimde 106. sağlık alanında 67. siyasete katılım alanında ise 113'üncü sırada.

Cinsiyet eşitliğinde İzlanda, Norveç, İsveç, Finlandiya, Nikaragua ve Ruanda ilk sıralarda yer alırken, listenin son dört basamağında Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen var.

Cinsiyet eşitliğinin en yüksek olduğu bölge yüzde 75,8 ile Batı Avrupa olurken dinci-gericiliğin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ise yüzde 60,2 ile en geri kalan bölge oldu. Eşitliğin yüzde 77,6 olarak açıklandığı Almanya ise listede 12. sıradan 14. sıraya geriledi.

Raporda ayrıca cinsiyet eşitliği alanındaki ilerlemenin yavaşladığı hatta bazı alanlarda bu eşitsizliğin arttığına da vurgu yapıldı. Kadınların çalışma yaşamına katılımında azalma olduğu belirtildi.

Raporda yapılan bir diğer vurgu ise kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için mevcut ilerlemeye göre 108 yıl, eşit ücret alması için ise 202 yıl geçmesi gerekiyor.