Emperyalist devletlerin ve Türkiye4deki işbirlikçilerinin besleyip büyüttüğü IŞİD çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirdiği katliamın yıldönümünde kadınlar sokağa çıktı.
Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu’nun çağrısıyla Taksim Tünel Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde IŞİD'in Şengal işgali döneminde çekilmiş kadın fotoğraflarından oluşan bir sergi de açıldı.
Eylemde ilk sözü alan HDK Eş Sözcüsü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, yaşamını yitiren kadınları anarak sözlerine başladı. Şengal’e yapılacak saldırı bilinmesine rağmen Irak merkezi hükümeti ve bölgesel yönetim ile emperyalistlerin önlem almamasını teşhir etti.
Şengal'de esir alınan kadınların köle pazarlarında satıldığını hatırlatan Koçyiğit, "Hâlâ 3 binden fazla kadının Arap şeyhleri, bölge zenginlerinin elinde olduğunu biliyoruz" dedi. Dünyanın neresinde olursa olsun kadınlara yönelik her türlü katliam, şiddet, taciz ve tecavüze karşı durmaya devam edeceklerini söyledi.
3 Ağustos “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilsin
Platform adına basın açıklamasını ise HDP İstanbul İl Yöneticisi Aysun Çeber okudu. Farklı topraklardaki farklı katliamların hatırlatılmasıyla başlayan açıklamada Ezidilerin on binlerce yıllık tarihine yetmiş üç ferman sığdırdığı belirtildi.
Açıklamanın devamında şunlar dile getirildi: “Ezidiler, 21. yüzyılın en korkunç soykırımına uğramakla kalmadı; binlerce kadın ve çocuk radikal cihadist çete örgütü IŞİD tarafından kaçırıldı. köle pazarlarında satıldı ve halen sayılarının üç bin civarında olduğunu bildiğimiz kadın ve çocukların akıbeti bilinmiyor. Aradan geçen dört yılda başta Ortadoğu olmak üzere savaşın ve silahlı çatışmaların ilk ganimeti görülen kadınlar arasında yine Şengal’in gerçek sahipleri Ezidiler gelmektedir.”
IŞİD'in benzer saldırılarını diğer toplumlara karşı da sürdürdüğünü ve bütün devletlerin bunu izlemekle yetindiği söylendi.
Buna karşın Ezidi kadınların, soykırımının ardından susmak, yaşananları kader olarak görmek yerine direnişi, özgürleşmeyi, doğup büyüdükleri toprakları savunmayı seçtiği ifade edildi.
IŞİD eliyle Türkiye’de gerçekleştirilen katliamlara da değinilerek tetikçilerden ve onların destekçilerinden hesap sormak için mücadele edileceği ifade edildi.
Ezidi kadınların kamplarda karşılaştığı sıkıntılara değinilerek platform olarak bu kampları ziyaret etmelerinin engellendiği belirtildi.
3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi talebiyle açıklama sonlandırıldı.