Kadınlardan istifa çağrıları

Kadın milletvekilleri Meclis’te, kadınlar ise birçok ilde Derya Yanık'ı ve Süleyman Soylu’yu istifaya çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 26 Mayıs 2021
  • 23:30

Kadın milletvekilleri Meclis’te, kadınlar ise birçok ilde Derya Yanık'ı ve Süleyman Soylu’yu istifaya çağırdı. Kadınlar Ankara, İzmir, Antakya, Malatya, Antep ve Van’da eylemler gerçekleştirdi.

Kadın Milletvekilleri Meclis’te düzenledikleri basın toplantısı ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a istifa çağrısı yaptı. Milletvekilleri şunları ifade etti:

"İçişleri Bakanının çocuk pornosunu normalleştirmesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının kadına şiddeti tolere edilebilir olarak değerlendirmesini kabul etmiyoruz. Kadına şiddeti küçümseyenler o koltuklarda oturmamalıdır."

Ankara: Derya Yanık istifa

Ankara’da KESK’li kadınlar, Genel Merkez Binaları önünde bir araya gelerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan’ı Derya Yanık’a istifa çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Kadını birey olarak görmeyip aile odaklı politika üreten bakanlık kapatılmalı, kadınlarla beraber politika üretecek ‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’ kurulmalıdır.”

Ayrıca yapılan konuşmalarda, son 10 yılda kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığını, 2020 yılında ise 300 kadının öldürüldüğünü belirtildi. 2021 yılının ilk dört ayında ise bu sayısının 95 olduğuna,59 kadının şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.

İzmir: "Hoş görülemez"

KESK İzmir Kadın Meclisi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın açıklamasına karşı Kemeraltı Çarşı girişinde basın açıklaması yapmak istedi.

Ancak valilik tarafından salgın nedeniyle kentte bir haftalık eylem ve etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek eyleme izin verilmedi. Bunun üzerine kadınlar İzmir Eğitim-Sen 1 No’lu Şube binasına geçerek burada açıklama yaptı. Açıklamada, son 10 yılda kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığına dikkat çekildi. Salgının olduğu son 1 yılda 300 kadının öldürüldüğü, 171 kadının şüpheli olarak kayıtlara geçtiği ifade edildi.

Kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiği belirtilen açıklamada, bakan Derya Yanık’ın “Pandemi döneminde, kadına yönelik şiddet olaylarındaki artışın tolere edilebilir” düzeyde, yani “hoş görülebilir” açıklamasına tepki gösterildi.

Antakya: "Derhal istifa etmelisiniz"

Eğitim Sen Antakya Şubesi Kadın Meclisi ise kadın cinayetlerine dikkat çekmek için sendika binalarında basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın yaptığı açıklamaya değinildi ve devamında şunlar ifade edildi:

"Yaptığı açıklamaları savunmak yerine, kadınlardan özür dilemeli ve derhal istifa etmelisiniz. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından derhal vazgeçilmeli ve sözleşme tüm maddeleriyle birlikte etkin olarak uygulanmalıdır. Kadını birey olarak görmeyip aile odaklı politika üreten bakanlık kapatılmalı, kadınlarla beraber politika üretecek Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır."

Antep: "Haklarımızdan ve yaşamımızdan vazgeçmiyoruz”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antep Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Antep Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı Açıklamada “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, haklarımızdan ve yaşamımızdan vazgeçmiyoruz” pankartı açıldı. Açıklamada şunlar söylendi:

“Bakan Derya Yanık ‘kadına yönelik şiddet tolere edilebilir’ sözleri iktidarın kadına yaklaşımını da bir kez daha ortaya koymuştur. Ev içinde ve kamusal alanda katlanarak artan fiziksel, cinsel, psikolojik, dinsel ve ekonomik şiddet, bakan Derya Yanık tarafından münferit olarak kabul görmektedir. Sayın Bakan’a buradan sesleniyoruz: Kadına yönelik şiddeti münferit ve meşru gören anlayışınıza ve kadın düşmanı politikalara biz kadınların tahammülü kalmadı! Kadına yönelik şiddet tolere edilemez! Bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülüz yok! Yaptığınız açıklamaları savunmak yerine, kadınlardan özür dilemeli ve derhal istifa etmelisiniz.”

Amed: “Kadın yönelik şiddet asla tolere edilemez”

KESK Amed Kadın Meclisi ise, Eğitim Sen 2 Nolu Şube binasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın pandemi döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir” düzeyde olduğunu söylemesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “Kadın yönelik şiddet asla tolere edilemez” yazılı pankart açıldı. Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Kadın Sekreteri Ezgi Çelik, Yanık’ın derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi. 

Malatya: “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz”

Malatya Demokratik Kadın Platformu ise İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ve Bakan Yanık’ın açıklamalarına ilişkin Malatya Valiliği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü önünce basın açıklaması yaptı. Açıklamaya onlarca kadın katılırken, “Biz haklıyız biz kazanacağız”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Birleşerek kazanacağız” dövizlerinin taşındı, “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz” pankartı açıldı.

Açıklamada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın “kadına yönelik şiddet tolere edilebilir” sözlerine tepki gösterilerek istifa etmesi çağrısında bulunuldu. 

Van: "Tolere edilemez!"

KESK Van Şubeler Platformu Kadın Meclisi de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın kadınlardan özür dilemesi gerektiğini söyleyerek istifa çağrısı yaptı. KESK binasında yapılan açıklamada, bir kadın daha eksilmeye tahammüllerinin kalmadığı belirtilerek şöyle devam edildi:

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu'nda yaptığı sunumda; pandemi döneminde, kadına yönelik şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir” düzeyde, yani "hoş görülebilir" olduğunu belirtmiştir. Bakan Derya Yanık bu sözleriyle iktidarın kadına yaklaşımını da bir kez daha ortaya koymuştur."