Kadınlardan Gültan Kışanak için eylem

Kadınlar İstanbul'da yaptıkları eylemle Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 28 Ekim 2016
  • 18:26

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın gözaltına alınması kadınlar tarafından Galatasaray Lisesi önünde yapılan eylemle protesto edildi.

Saat 18.00’de toplanmaya başlayan kadınlar polisin demir bariyerlerle çevirdiği alana üst araması yapılarak alındı. Eylemde ilk olarak Kongreya Jinen Azad (KJA) adına konuşma yapıldı. Gözaltıların kınandığı konuşmada kadını yok sayan zihniyete karşı direnileceği söylendi.

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit tarafından yapılan konuşmada da AKP’nin demokrasi söylemleri teşhir edilerek 15 Temmuz’dan sonra darbe hukuku uygulandığına dikkat çekildi. Kürt halkının tüm kazanımlarına saldırıldığını söyleyen Koçyiğit “Biz darbelerden darbe beğenmek zorunda değiliz” dedi. Gültan Kışanak’ın 12 Eylül işkencelerine direndiğini söyleyen Koçyiğit, “Esat Oktay’lara diz çökmeyenler bugünkü saldırılara da diz çökmeyecek” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da eylemde konuşma yaptı. Kışanak’ın gözaltına alınmasının kadın iradesine darbe olduğunu söyleyen Yüksekdağ, “erkek darbe zihniyetine” karşı direneceklerini ifade etti. Darbelerin izlerini silmeye çalışırken AKP’nin yeni bir darbe yaptığını söyleyen Yüksekdağ “Tarihte bir 2016 darbesi var” dedi. “Gültan Kışanak Darbe Araştırma Komisyonu’nda kadının sesi, cesareti ve dürüstlüğü olduğu için gözaltına alındı” diyen Yüksekdağ, Kürt illerindeki internet kesintilerine değindi. Yüksekdağ konuşmasını “Kadın iradesini sokak sokak, meydan meydan büyüteceğiz” diyerek sonlandırdı.

Konuşmalardan sonra okunan basın açıklamasında OHAL ve KHK’lar ile birlikte hak gasplarının yaşandığına dikkat çekilerek bir “sivil darbe süreci” yaşandığı söylendi. 1999’da 3 olan kadın belediye başkanı sayısının, DBP’li belediyelerde eşbaşkanlık sistemi getirilmesiyle birlikte 2014’te 96’ya çıktığı belirtilen açıklamada, bunlardan 35 tanesinin gözaltına alındığı veya tutuklandığına dikkat çekildi.

Atanan kayyımlar kadın kurumlarını kapatıyor”

Açıklamanın devamında şunlar söylendi: “Kadının yerelden ve yerinden yönetim iradesini temsil eden, kadından yana belediyecilik politikasında ısrar eden, 25 Kasım ve 8 Mart’ları kadınlar için resmi tatil ilan eden, kadına yönelik şiddetle mücadele araçları geliştiren, kentleri kadınların ihtiyaç ve deneyimlerine göre düzenleyen anlayış kadın düşmanlarının korkulu rüyası olmuştur. Bu yüzden atanan erkek kayyumların ilk icraatları kadın hizmet birimlerini kapatmak ve şiddete uğrayan kadınların başvuru ve danışma dosyalarına, gizlilik içeren bilgilerine el koymak olmuştur. (...) Diyarbakır zindanlarında bu devlete boyun eğmeyen, gazetesi bombalandığında diz çökmeyen, partisi kapatıldığında siyaset yapmaktan vazgeçmeyen biz Gültan Kışanak’lar her yerdeyiz ve hep var olacağız.”

Polis saldırı fırsatı kolladı

Eylem boyunca “Jin jiyan azadi!”, “Gültan Kışanak irademizdir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın kadın dayanışması!” sloganları atılırken, “Katil AKP Kürdistan’dan defol!”sloganı atılmasına polis tarafından “Konusu suç teşkil eden sloganlar atılıyor, müdahale ederiz” anonsuyla cevap verildi. Basın açıklamasının okunmasıyla eylem sona ererken, “sessizce dağılın” anonsu yapan polis çevik kuvvetle saldırı fırsatı kollayarak, dağılan kitleyi bir süre takip etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul