Kadınlardan 8 Mart çağrıları

Adana Kadın Platformu bildiri dağıtarak, HDP Kadın Meclisi İzmir ile Ankara'da ve TJA ise Antep'te yaptıkları eylemle 8 Mart'a çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 01 Mart 2022
  • 09:30

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yapılacak eylem ve etkinliklerin çağrısı dört bir yanda sürüyor. Adana Kadın Platformu bildiri dağıtarak, HDP Kadın Meclisi İzmir ile Ankara’da ve TJA ise Antep’te yaptıkları eylemle 8 Mart’a çağrı yaptı.

Adana’da 8 Mart mitingine çağrı

Adana Baraj Yolu Gençlik Meydanı’nda bir araya gelen Adana Kadın Platformu üyesi kadınlar bildiri dağıtarak 8 Mart eylemlerine çağrı yaptı. Kadınlar 6 Mart Pazar günü 14.00’da Kasım Gülek Köprüsü üzerinden başlayan yürüyüş sonunda Uğur Mumcu Meydanı’nda miting ve 8 Mart günü ise gece yürüyüşü yapacak. Basın metnini okuyan Ayşe Bezeğiş, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları karşısında barışı savunduklarını belirterek, “Krizin faturasının bizlere kesilmesine, işsizliğe, güvencesiz esnek çalışmaya, yoksulluğa, krizlerin faturasının bize kesilmesine karşı isyanımız var” dedi.

Kapitalist sistemin yarattığı eşitsizlik, ayrımcılık ve sömürünün her geçen gün derinleştiğini ifade eden Bezeğiş şunları dedi:

Mücadelelerle kazanılan haklarımıza sahip çıkmak, isyanımızı ve taleplerimizi haykırmak için bu 8 Mart'ta da Adanalı kadınlar ve LGBTİ+ 'lar olarak alanlardayız. Ücretli, ücretsiz emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesiz esnek çalışmaya, yoksulluğa, krizlerin faturasının bize kesilmesine karşı isyanımız var”

HDP Kadın Meclisi: Şimdi kadın zamanı!

HDP Kadın Meclisi Ankara ve İzmir’de yapılan eylemlerde 8 Mart çağrısı yaptı. “Birlikte değiştireceğiz, şimdi kadın zamanı” şiarıyla Ankara’da yapılmak istenen eylemi polis engelledi. Bunun üzerine düzenlenen basın toplantısında söz alan Zeyno Bayramoğlu, kadınların her gün katledildiği bir ülkede iktidarın cinayetleri önlemek yerine İstanbul Sözleşmesi'ni geri çekerek şiddeti meşrulaştırdığını ifade etti. 

Bayramoğlu şu şekilde devam etti:

“Failler, elini kolunu sallayarak dışarıda suç işlemeye devam ederken şiddete karşı öz savunmasını gerçekleştiren kadınlar bugün en ağır cezalara çarptırılıyor. Deniz Poyraz yoldaşımız İzmir il binamıza yapılan saldırıda katledilmişti. İpek Er cinayeti ve Gülistan Doku'nun kaybettirilmesi ise bir diğer kirli siyaset yöntemi olarak tarihe geçmiş kolluk eliyle işlenen bu suçlara göz yumulmuştur” dedi. Tüm baskı ve tutuklamalara rağmen, kadın mücadelesini ve örgütlülüğünü güçlendirmeye devam edeceklerini vurgulayan Bayramoğlu, "Toplumu kutuplaştıran, sadece iki seçenek varmış gibi algı oluşturan, içinde kadının sesinin olmadığı ittifaklara karşı demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü bir arada ortak yaşamı savunarak, 3’üncü yolu esas alarak, kadın ittifakını kadın ve dayanışmasını en güçlü şekilde büyüteceğiz.”

İzmir’de de Alsancak ÖSYM önünde eylem yapan HDP Kadın Meclisi 8  Mart’a çağrı yaptı.

“8 Mart’ı direniş ruhuyla karşılıyoruz”

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Antep’te basın toplantısı düzenledi. HDP Antep İl Örgütü binasında yapılan toplantıda konuşan TJA aktivisti Beritan Yüce, “Kadın varoluşunun anlam gücüyle, emeğimizle ve yarattığımız tarihsel değerlerle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü bir kez daha direniş ruhuyla karşılıyoruz” dedi. 

Kadın mücadelesi açısından 8 Mart’ın önemine vurgu yapan Yüce tutuklu yakınlarının sürdürdüğü Adalet Nöbetlerine dikkat çekti.

İktidarın toplum kırımını hedefleyen özel savaş politikalarına dikkati çeken Yüce, devamında şunları söyledi:

“Büyük inanışlarla kadın özgürlük mücadelesinde toprağa düşen, bugün hâlâ yolumuzu aydınlatan tüm kadın yoldaşlarımızı bir kez daha saygı ve minnetle anıyor; onların bize bıraktığı mirasla enternasyonal kadın dayanışmasının büyüyeceğine, toplumsal özgürlüğün kadın dayanışması ile gerçekleşeceğine, erkek egemen sistemin iflas ederek kadın özgürlükçü yaşamın esas kılınacağına olan inancımızla tüm kadınları 8 Mart’ı coşkuyla karşılamaya çağırıyoruz.”