Kadınlar Şakran önünde eylem yaptı

Aliağa Şakran Hapishanesi önünde tutuklu kadınların durumuna dikkati çekmek için eylem yapan kadınlar, hapishanelerin boşaltılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Mart 2022
  • 18:45

Kadın tutukluların durumuna dikkati çekmek için Aliağa’da bulunan Şakran Hapishanesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Özgür Kadın Hareketi (TJA), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) ve Ege Tutuklu ve Hükümlülerle Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER) birlikte örgütledi. 

Kurumlar adına basın açıklamasını Ege Tuhayder Yöneticisi Leyla Kaygısız okudu. Kadın kırımına karşı özgür yaşamdan taviz vermeyen kadınların hapishanelerde de ataerkil zihniyete karşı mücadele ettiğini belirten Kaygısız, Garibe Gezer’in maruz kaldığı insanlık dışı cinsel işkenceyi hatırlattı. Kaygısız şunları dedi:

 “Garibe Gezer’in yaşadığı işkenceye dair başlatılan soruşturma ise savcılık tarafından takipsizlik kararı verilerek kapatılmaya çalışılmaktadır. Garibe Gezer’in verdiği mücadeleyi sahiplenerek kadın kırımına karşı olduğumuzu belirtiyor, özgür kadın ve toplumu savunuyoruz”

Sistematik saldırılar

Hapishanelerdeki kadınlara yönelik keyfi uygulamaların devam ettiğinin altını çizen Kaygısız, 2021 yılında 10 tutuklunun cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini anımsattı. Hapishanelerde bulunan hasta tutsakların tedavilerinin engellendiğini ifade eden Kaygısız şunları vurguladı:

“Tahliye edilmesi gerektiği halde keyfi gerekçelerle tahliye edilmeyen tutsaklar bir düşman hukuku ile karşı karşıya bırakılmakta ve yapılan başvurular sonuçsuz kalmaktadır. Kandıra Cezaevinde bulunan ve hafızasını yitiren siyasetçi Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta kadın tutsaklar bir an önce tahliye edilmelidir. Cezaevlerine yönelik gerçekleştirilen bu saldırıların sistematik bir akla hizmet ettiğini biliyoruz”

“Tutuklu sayısı 5 kat arttı”

Açıklamada konuşan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise, Türkiye’nin tamamıyla bir cezaevine dönüştüğünü işaret etti. Kemalbay şöyle devam etti:

“Cezaevleri ölüm evleri haline dönüştü. Bu iktidar yönetime geldiğinde yaklaşık 50 bin insan tutukluyken bugün tam 5 katı insan cezaevinde. Cezaevlerinin aşırı doluluğu ve özellikle kadınların cezaevinde olması vahim bir tablo ortaya çıkarmıştır. Burada adaleti her gün öldüren devlete sesleniyoruz, hasta tutsaklardan, Adli Tıp Kurumu’ndan elinizi çekin. Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük.”