Kadınlar Gültekin için eylemde

Pınar Gültekin davasında açıklanan kararın ardından kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında eylemlerine devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 22 Haziran 2022
  • 23:45

Pınar Gültekin davasında açıklanan kararın ardından kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında eylemlerine devam ediyor. Kadınlar bugün de Antalya, Adana, Tarsus, Samsun, İzmir, Urfa ve İskenderun'da eylemdeydi.

Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 19.00’da Attalos Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaptı. Platform adına basın metnini Kadriye Tuğcu okudu. Tuğcu şunları söyledi:

“Biz bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Serbest bıraktığınız tüm katillerin ve meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını soracağız. Kadınların kazanılmış haklarına, LGBTİ+’lara, çocuklara, doğaya saldıranlar kadınların örgütlü mücadelesiyle kaybedecek!

Öldürülen her bir kadının hesabını soracağız! Metin Cemal Avcı’ya verilen bu hukuksuz karar derhâl bozulsun ve etkin bir şekilde yargılansın. Yaşasın kadın dayanışması, yaşasın örgütlü mücadelemiz.”

Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar saat 18.00’de Yarenlik Alanında bir araya geldi.Basın metnini platform adına Belda Boroğlu okudu. Boroğlu şunları söyledi:

“Bugün Pınar için ve katledilen tüm kadınlar için isyandayız. Kadın cinayetlerinin, yaşamlarımızın her anında karşılaştığımız erkek şiddetinin sorumlularını biliyoruz ve hesap soruyoruz!

Artık yeter diyoruz!

Pınar’ın failleri neden cezasız kaldı? Gülistan kaybolalı bugün tam 900 gün oldu. Gülistan Doku nerede? Nadira’ya, Yeldana’ya ne oldu? İpek Er’e tecavüz eden Musa Orhan nasıl iyi hal indirimi aldı? Feray’ın katili Burak Aykul neden sokakta? Nevin Yıldırım neden hala hapiste? Katillerden ve isbirlikçilerinden hesap soruyoruz.”

Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla kadınlar saat 18.00’de Süleymaniye Geçidinde bir araya geldi. Basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Biliyoruz ki biz kadınların eşitlik hakkımız için verdiğimiz mücadelenin en temel belgesi olan İstanbul Sözleşmesi’ni yok etmek isteyenler, eşitsizliğe, şiddete, cinayetlere, tacize, çocuk istismarına, ayrımcılığa, nefret diline, düşmanlaştırmaya, savaş politikalarına, kutuplaştırmaya, emeğimizin gaspına, evlerin, sokakların, işyerlerinin hapishane haline getirilmesine karşı verdiğimiz mücadeleyi de yok etmek istiyor. Biz kadınlar sokakları da işyerlerini de hayatımızı da bir tek adamın iki dudağının arasından çıkan söze teslim etmiyoruz. Haklarımızı ve yaşamlarımızı savunmak için tüm kadınları İstanbul Sözleşmesi bizimdir, İstanbul Sözleşmesi yaşatır demek için birlikte mücadele etmeye, yarın Danıştay’da görülecek olan İstanbul Sözleşmesi’nin son duruşmasına çağırıyoruz çünkü biz ne zaman bitti dersek o zaman bitecek çünkü kadınlar birlikte güçlü.”

İskenderun Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 17.00’de eski bit pazarının olduğu Sağlıklı Yaşam Parkı’nda bir araya gelen kadınlar adına basın metnini Ece Dil okudu. Dil, “Cezasızlık politikalarını kabul etmiyoruz” diyerek şunları söyledi:

“Kadınları yaşamın her alanından silmeye çalışan eril saldırıya inat sokaklar bizim. Gerçek adalet gerçekleşene kadar davanın takipçisiyiz.”

Eylem “Pınar için adalet istiyoruz”, “Erkek vuruyor, devlet onu koruyor”, “Yasta değil, isyandayız”, “Koruma, aklama, yargıla”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganları ile sona erdi.”

Adana Kadın Platformu Heykelli Park'ta basın açıklaması yaptı. Basın metnini Avukat Sevil Aracı Bek okudu. Bek, Adana’dan da sıklıkla şiddet ve cinayet haberleri almaya devam ettiklerini dile getirdi. Pınar Gültekin davasında sanığa verilen 23 yıllık hapis cezasına tepki gösteren Bek şunları ifade etti:

“Pınar Gültekin davasında verilen bu karar tüm katillere cesaret vermektedir, verilen haksız tahrik indirimi kadın cinayetlerine teşviktir. Pınar’ın katili, faillere cinayet işlemesi için cesaret veren, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alanlardır. Pınar Gültekin’in faillerini ödüllendiren erkek yargıya isyandayız. Kadınları değil, katilleri koruyanlara isyandayız. Şiddete engel olmak yerine, bizim ahlakımızın peşine düşenlere isyandayız.”

Urfa Kadın Platformu Topçu Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Platform bileşenleri adına konuşan TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkanı Elif Erdem kadınlar olarak Avcı’ya verilen cezayı tanımadıklarının altını çizerek şunları ifade etti:

“Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak. Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz.”

KESK İzmir Kadın Meclisi, Karşıyaka İskelesi karşısında basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Nursev Sağıroğlu okudu. Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetlerin artmasının tesadüf olmadığını kaydeden Sağıroğlu şunları ifade etti:

“Kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’ni bir gece yarısı kararnamesi ile fesheden, 6284’ü etkin uygulamayan, kadınların kazanımlarına saldıran, her gün kadın düşmanı söylemlerle erkekliği yeniden üreten iktidar bu artışın sorumlusudur. Artık yeter diyoruz. Kadın cinayetlerinin ve yaşamlarımızın her anında karşılaştığımız erkek şiddetin sorumlularına sesleniyoruz. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, öngördüğü önlemlere uyulsaydı, yasalar katilleri değil kadınları koruyacak biçimde uygulansaydı bugün Pınar Gültekin, İpek Er, Fatma Altınmakas, Gülistan Doku, Nadira Kadirova, Deniz Poyraz ve daha nice erkekler tarafından katledilen kadınlar aramızda olacaktı. Pınar ve katledilen tüm kadınlar için adalet aramaya devam edeceğiz.”