Kadına şiddet, istismar ve cezasızlık

Sermaye düzeninde kadın cinayetleri, şiddet ve cinsel istismar saldırıları ‘cezasızlıkla’ adeta ödüllendiriliyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 01 Kasım 2017
  • 08:04

Esenyurt’ta kadın cinayeti

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde, Şenay Akdoğan isimli kadın, kocası tarafından silahla vurularak katledildi.

35 yaşındaki Şenay Akdoğan, dün akşam saat 22.00 sularında, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 1922 Sokak üzerinde bulunan bir marketten alışveriş yapmak üzere aracını durdurdu. Kadını takip eden İhsan Akdoğan bu sırada araçtan indi ve eşinin aracına gelip camını kırdıktan sonra belinden silahını çıkarıp ateş etti. Daha sonra geldiği araca binen İhsan Akdoğan olay yerinden hızla uzaklaştı.

Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, saldırıya uğrayan kadına ilk müdahaleyi yapmalarının ardından yakınlardaki özel bir hastaneye kaldırdı. Ancak Şenay Akdoğan hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Cinsel istismara “18 yaşında görünüyor” bahanesiyle beraat

İstanbul Üsküdar’da 12 yaşındaki kız çocuğuyla ilişkiye giren 22 yaşındaki Vedat E. hakkında açılan dava, çocuğun “18 yaşında göründüğü” bahanesiyle düştü.

Edinilen bilgiye göre, 2014 yılında evini terk ederek Vedat E.’nin evine giden 12 yaşındaki M.Ç., cinsel istismara maruz kaldı. Daha sonra şikayet üzerine tutuklanan Vedat E. hakkında, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 27 yıldan az olmamak, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

2015’in başında görülen ilk duruşmada suçlamaları reddeden Vedat E., M.Ç ile sevgili olduklarını ve daha önce de evine geldiğini, kendisini 18 yaşında olarak tanıttığını öne sürdü. M.Ç. ise pedagog eşliğinde verdiği ifadesinde sanığın yalan söylediğini dile getirdi.

Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi, 6 ay tutuklu kalan sanığın tahliyesine karar verdi. M.Ç. de şikayetini geri çekti ve kendisini 18 yaşında tanıttığını söyledi. Mahkeme, 15 yaşından küçük çocuğun rızasının hukuken geçerli olamayacağından M.Ç.’yi hastaneye sevk ederek sağlık kurulu raporu aldırdı. Raporda, 12 yaşındaki kızın bedenen ve ruhen 16 yaş ile uyumlu olduğu kaydedildi. Adli Tıp ise M.Ç.’nin 12 yaşında olduğunu kaydetti.

Mahkeme heyeti, bu sefer de M.Ç’yle ilgili ‘gözlem’ yaparak, çocuğun1.70 santimetre boyunda, iri yapılı ve 18 yaşından büyük görünümde olduğu ‘kanısına vardı.’. Mahkeme kararında, “Mağdurenin küçük yaşta çalışma hayatına atılması, sanığın mağdureyi çalışırken tanıması göz önünde bulundurulduğunda yaşı konusunda hataya düşmesi mümkündür. Mağdurenin yaşının 18 olmadığını bildiği kabul edilse dahi görünüm itibariyle 15 yaşından büyük göstermektedir. Sanığa 18 yaşında olduğunu belirtmiştir. Beyanı görünüşüyle uyumludur” denilerek davanın düşürülmesine karar verildi.

Kadına şiddet uygulayan polise tahliye

Antalya’da bir kadını darp ettiği için tutuklanan polis, mahkemeye yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı.

Kırgısiztanlı Ronakhan Arıpova’nın, Alanya ilçesinde 3 Ekim günü polis tarafından darp edilmesiyle ilgili açılan soruşturma kapsamında, açığa alınan polislerde İ.K. tutuklanmış, İ.U. ise adli kontrolle serbest bırakılmıştı. İki polis hakkında 4,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Buna karşın, İ.K.’nin avukatının üst mahkeme olan Alanya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz kabul edildi.