“Kadın katliamlarını durdurun”

İki kadın sağlık emekçisi kadının katledilmesine ilişkin sağlık meslek örgütleri ortak açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 29 Mart 2021
  • 10:45

İki kadın sağlık emekçisinin erkekler tarafından katledilmesine ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ortak açıklama yayınladı.

Aydın’da 31 yaşındaki sağlık emekçisi Necla Demirbaş ve İzmir’de 17 yaşındaki sağlık meslek lisesi öğrencisi Sezen Ünlü’nün katledilmesine ilişkin yapılan açıklamada “kadın katliamlarını durdurun” denildi.

Kadın katliamlarının yükselişte olduğu bir dönemde İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması ve buna yönelik karalama kampanyası, kadınların eşit ve özgür bir hayat sürmelerine karşı açılan bir savaş olduğunun altı çizilen açıklamada “Kadına yönelik şiddet tırmandığı halde sözleşmenin etkin şekilde uygulanmasını değil, kaldırılmasını gündeme getirmek devletin kadına yönelik şiddeti önleme görevini terk etmesi anlamına geliyor. İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin gündeme gelmesi ile birlikte bir hafta içinde en az altı kadın yine eski eşleri, erkek arkadaşları ve sevgilileri tarafından katledildi. 27 Mart 2021 tarihinde de iki sağlık emekçisi kadın vahşice katledildi” denildi.

Pandemiye ve saldırılara karşı mücadele

Açıklamanın devamında kadın sağlık emekçilerinin krize çevrilen pandemi döneminde Covid-19 ile mücadele ederken diğer yandan saldırılara karşı hakları savunmak için mücadele edildiği vurgulanarak “Kadına yönelik şiddete, ayrımcılığa karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan ulusal ve uluslararası hukuksal, kamusal kazanımlarımız, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere hem ülkemizde hem de dünyada eril iktidarlar tarafından saldırı altında. AKP iktidarı tarafından kadını erkeğe bağlı tutmak için yapılan kazanımlarımızı geri alma girişimleri sürekli gündemde tutulmaktadır. Geçtiğimiz günlerde gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi feshedilmeye kalkışıldı. Biz kadınlar hukuken geçerliliğinin olmadığını bildiğimiz bu kararı tanımadığımızı her alanda haykırdık. Haklarımızdan vazgeçmediğimizi söylerken barikatlarla, gözaltılarla karşılaştık. Dün uzaklaştırma kararı olmasına rağmen Necla’yı evinde koruyamayan, kendisini istismar eden erkekle birlikte yaşamak zorunda kalan ve vahşice katledilen Sezen’i koruyamayan, katilleri engellemeyen iktidar, haklarını arayan kadınların önüne barikatlar yığıyor. Koruyamıyorsunuz, öldürülüyoruz” denildi.

“Geri adım atmayacağız”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

Aramızdan çekilip alınan kadınların eksikliğinde başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kazanımlarımızdan geri adım atmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Başka Neclalar ve Sezenleri kaybetmeye tahammülümüz yok ve bunun için her yerde mücadeleye devam edeceğiz.”